7 september 2018

4 SNABBA: Marit Woody/om Musikförläggarna på Gather Festival

Den 13-15 september är det åter dags för Gather Festival i Stockholm. Festivalen, som jämförts med South By South West i Austin, innefattar konferens, konserter, labb och aktiviteter. Under torsdagen håller Musikförläggarna ett labb med titeln ”The Future of Music Rights”. Vi bad kommunikationschef Marit Woody att berätta mer.

 

Ni ska hålla ett labb om framtidens musiktjänster under Gather Festival. Berätta!

– Ja, det ska bli jättespännande! Det är Gather och vår processledare Erik Beijnoff som genomför labbet – med oss som avsändare och självklart deltagande. Vi har alltså kommit med en frågeställning till Gather-teamet och de hjälper oss att utforma labbet där deltagarna ska gnugga frågan ”Hur kan framtidens digitala musiktjänster skapa värde för alla?”. Tanken är att vi tillsammans med helt nya ögon ska titta på musikbranschens verklighet, reda ut vilka de nya aktörerna är och hur alla bättre kan samarbeta. Vilka ska ha del av musikkakan – idag och i framtiden – och hur kan vi hitta affärsmodeller där alla blir vinnare.

Varför har ni valt att förlägga ett sådant just på Gather? 

– Det är ett lekfullt format som kretsar kring kreativitet och framåttänkande, och täcker in många discipliner. På Gather har vi möjlighet att möta, och diskutera musikbranschens utmaningar med, tech-, affärs- och innovationsvärlden och andra smarta människor. Och så är det härligt att programmet är så brett och att musik och livegigs är en så stor del av festivalen.

Hur förbereder man ett seminarium om framtidens musikrättigheter när dessa rättigheter delvis kan sägas stå på spel dagen innan, den 12:e september, när EU-parlamentet röstar om det nya EU-direktivet? 

– Haha, vi är alla smärtsamt medvetna om omröstningen den 12 september! Utfallet kommer säkert att påverka diskussionen något, men upphovsrätten finns kvar och den försvinner inte. Och vi måste sprida kunskap om upphovsrätt och rättighetshavares villkor – det blir viktigare och viktigare eftersom vägarna och sätten som musik konsumeras och sprids på ständigt förändras och växer. Oavsett hur paragraf 13 landar är ju parternas beroende av varandra lite knäckfrågan i labbet.

Kan ni tipsa om något annat i programmet för festivalen?

– Senare på fredagen, efter vårt labb, finns ett riktigt spännande spår: ”What is the role of AI in music, fashion and other creative fields”. Där är det först talare och sedan följs det av en panel där Åsa Enström, Chefsjurist på BMG och vice ordförande i Musikförläggarna, är med. Personligen skulle jag vilja klona mig för att kunna gå på typ alla föreläsningar, labb och konserter. Jan Eliassons talk tänker jag inte missa!

Hela programmet för Gather Festival hittar du här.

Christel Valsinger