5 september 2018

VAL 2018 Partierna i kulturfrågan

Centerpartiet vill ha sänkt dansbandsmoms. Det är det mest konkreta förslaget utifrån MI:s bevakningsområde om man närstuderar partiernas kulturprogram. 

Även på kulturfältet är Sverigedemokraterna det parti som hörts mest inför valet. Men knappast i något av de ämnen som är i fokus för den bransch som Musikindustrin.se bevakar. Där är knappt något parti särskilt konkreta om man tittar in i riksdagspartiernas kulturprogram inför valet på söndag.

Detta med ett undantag: Centerpartiet vill sänka ”dansbandsmomsen” från dagens 25 till 6%. I övrigt faller musikindustrin under mer generella visioner och direktiv i programmen. Inga tar upp den för oss i branschen så centrala – och i dagarna så akteulla – frågan om ett stärkt EU-direktiv om copyright.

När SVT.se pratat med partiernas kulturtalespersoner (läs genomgången här) får man däremot veta vad respektive lyssnar på privat. En läsning med vissa överraskningar. Man kan exempelvis fråga sig vad Peter Le Mac och Sofia Karlsson säger om att vara favoriter hos SD:s talesperson? Se länken för alla talespersoners musikfavoriter.

Kulturpolitiken i korthet enligt riksdagspartiernas egna hemsidor:

Vänsterpartiet:

”Konst och andra kulturyttringar kan också vara en förändrande kraft som bidrar till att människor blir medvetna om sig själva och om samhället. Därför är det så viktigt att konsten får verka fritt. Att den varken underkastas censur, ideologier eller kommersialism.”

Vill göra kulturskolan avgiftsfri i hela landet och att Riksteatern och andra turnerande föreställningar ska nå alla. ”Avstånd och ekonomi ska inte avgöra tillgången till kultur.”

Offentligt stöd till kulturskapare ska inte styras av efterfrågan.

Socialdemokraterna:

”Socialdemokraterna ser kulturen som en viktig del av välfärden. Investeringar i kultur banar väg för nya jobb i de kreativa näringarna.”

”Kultur är en del av vår välfärd och därför ska vi ha en stark statlig kulturpolitik i Sverige som ser till att alla kan delta i och ta del av kultur, i hela landet – detta är en del av den svenska modellen.”

Vill öka öka stödet till allmänna samlingslokaler och mötesplatser, införa fri entré till regionala museer och utveckla kultur- och musikskolan.

Miljöpartiet

”Grön kulturpolitik har sin tydliga utgångspunkt i den konstnärliga friheten och mer kultur till fler.”

Vill se ökade anslag till museer och scenkonst i hela landet. Ser digitala tjänster som ett ytterligare sätt att få kulturen att nå fler platser.

Vill se rimliga villkor och trygga anställningar för kulturskapare. Föreslår att en konstnärsfond ska inrättas för bildkonstnärer och att möjligheten för en liknande konstruktion för tonsättare utreds. Kulturutövare ska kunna uttrycka sig utan att drabbas av hot och hat.

Vill att minst ett estetisk ämne ska vara obligatoriskt i varje gymnasieprogram.

Centern

”Kultur ska finnas nära dig. Då blir det enklare att ta del av kultur av olika slag. Vi vill att konserter, pjäser, dansföreställningar och annat ska kunna spelas på många platser i landet.”

Likt Miljöpartiet lyfter Centern att digital teknik öppnar för att man kan få uppleva kultur tillsammans med andra, som kan komma från andra dela av världen.

Centern anser att inte att politikerna ska styra över kulturen, men att alla ska ha möjlighet att ta del av kultur.

C vill också att det ska finnas Kulturskolor i alla kommuner och att kulturskapare ska komma till skolor och visa hur de arbetar. Vill även sänka den tidigare höjda momsen på bio, eftersom man menar att den gjort det svårt för biografer på mindre orter.

Liberalerna

”Tankens och ordets frihet är grunden i liberal kulturpolitik. Vår uppgift är inte att styra kulturen, utan att förbättra förutsättningarna för det konstnärliga skapandet och för den enskildes bildning.”

Liberalerna vill förbättra villkoren för  kulturföretagande och göra den mindre beroende av bidrag. Skatteregler ska gynna gåvor och sponsring.

Litteratur och läsning ska var prioriterat i skolan. Alla ska läsa svenska och internationella skönlitterära klassiker.

L vill också utöka antalet fristadsförfattare och fristadsbostäder.

Moderaterna

”Vi lever i en orolig tid och vi ser allt större motsättningar, både här hemma och utomlands. I detta läge behöver vi ett levande kulturliv och ett starkt civilsamhälle mer än någonsin.”

Politikerna ska inte lägga sig i kulturen. Däremot räknar Moderaterna det civila samhällets organisationer till kulturen och vill stärka dem för att bidra till välfärd och social sammanhållning.

En majoritet av de professionella kulturarbetarna är egenföretagare och för dem vill Moderaterna minska administrationen och sänka skatterna. Fler  konstnärer och konststuderande bör även utbildas i entreprenörskap. M vill också skapa arbetsstipendier till vissa teater-, dans- och musikändamål samt bild- och formområdet.

M vill också bygga ut Skapande skola även till gymnasiet.

Kristdemokraterna

”Att värna om människans inre liv är lika självklart för Kristdemokraterna som att garantera hennes materiella behov. Politikens uppgift är inte att styra kulturen utan att ge den möjlighet att växa fritt, både på amatörnivå och på professionell nivå.”

Vi vill bevara det materiella och immateriella kulturarvet, verka för mer kulturverksamhet i skolan och stärka det civila samhället – till exempel föreningar, organisationer och trossamfund.

KD vill även att skolan inför en klassikerlista – en lista med litterära verk,  men också filmer och musik, som alla elever bör ha tagit del av under sin skolgång.

Sverigedemokraterna

”Det är viktigt att värna och vårda det svenska kulturarvet, både för nationens sammanhållning och för att öka kunskaperna om svensk historia och svensk identitet, både i Sverige och utomlands.”

Sverigedemokraterna vill att en svensk kulturkanon ska tas fram och införas i skolundervisningen.

De ser filmskapande som en viktig uttrycksform inom kulturen och vi vill främja ett stort utbud av filmer som berättar svenska berättelser från vårt samhälle, som utspelar sig i nutid, dåtid och framtid.

Lars Nylin/Christel Valsinger