28 augusti 2018

FÖRLAG Sony/ATV och Musikmakarna satsar på kvinnliga producenter

Sony/ATV Music Publishing Scandinavia och Musikmakarna startar i ett gemensamt initiativ ett mentorskapsprogram för kvinnliga producenter som studerar på Musikmakarna i Örnsköldsvik. Målet med programmet är att stötta kvinnliga producenter och att bidra till att utjämna den rådande obalansen inom producentvärlden.

Med start i höst så kommer de sju deltagarna i programmet att regelbundet få träffa och arbeta med Sony/ATV:s A&R-team, artister och låtskrivare. De kommer även att ges möjlighet att producera till artister signade till förlaget.

– Att prata om kvinnliga producenter är viktigt. Det är även viktigt att aktivt arbeta för att finna och stötta unga kvinnor i branschen och att skapa möjligheter för de kvinnor som producerar och skriver musik. Därför har vi lagt mycket tid och arbete på att skapa det som nu kommer att bli ett mentorskapsprogram för kvinnor på Musikmakarna som vill producera musik. Målet är att skapa trygga möten där alla kan få tala fritt, ställa frågor, inspirera och ge unga kvinnor stöd så att de vågar ta plats – och framför allt att hjälpa dem att utvecklas som producenter, säger Atena Banisaid, A&R på Sony/ATV.

Jämställdhet har varit en återkommande fråga på dagordningen för Musikmakarna, alltsedan starten för 20 år sedan, menar Ulla Sjöström, rektor på Musikmakarna.

– Idag har vi kommit en bra bit på väg, med helt jämställda klasser räknat i kvinnor/män för fjärde året i rad. Vi arbetar ständigt med frågorna om jämställdhet under utbildningen, men fortfarande finns det mycket att göra. Vi är väldigt glada över alla initiativ som tas för en mer jämställd musikbransch och för allt konkret arbete med unga kvinnor som vill utvecklas i producentrollen. De studerande som anmält intresse för att delta i det här programmet är riktigt peppade och vi är övertygade om att det initiativ som Sony/ATV nu tar ska bidra till en positiv förändring mot en bättre framtid för musikskaparna. Jag och mina medarbetare på Musikmakarna ser med spänning fram emot att få följa projektet!

Ämnet är otroligt viktigt och utvecklingen går åt rätt håll, men det går alldeles för långsamt, anser Johnny Tennander, VD Sony/ATV.

– Det har kommit många bra initiativ de senaste åren vilket är fantastiskt men vi har länge känt att vi vill hitta ett sätt att engagera oss som förhoppningsvis ger ett konkret resultat och som känns långsiktigt. Vi vill att det här ska vara en återkommande och självklar del av vår verksamhet. Det känns också väldigt kul och passande att göra detta tillsammans med Musikmakarna – de spelar en mycket viktig roll inom svensk talangutveckling och musikliv.

På bilden syns fem av deltagarna i mentorskapsprogrammet.