21 augusti 2018

4 SNABBA Mathias Bridfelt/Musikredaktör

Mathias Bridfelt är i perioder i princip synonym med redaktörskap för artister i tunga tv-program. Med årets Sommarkrysset just i hamn kollar MI läget.

Hur summerar du säsongen?

– Inför den fjortonde TV-säsongen av Sommarkrysset (TV4) hade vi bland annat en målsättning att boka fler rap-artister än tidigare. Det blev nio i år med bl.a. exklusiva Silvana Imam, Tjuvjakt och Parham, men även Petter och årets Grammisvinnare Jireel. Jag är även glad att vi av årets 45 artistkonstellationer hade hela 40% Sommarkrysset-debutanter. Det är ett resultat av att vi försöker förnya artistlineupen från år till år. Jag älskar att ge nya och ”nygamla” artister chansen. Många svenska stora artister har faktiskt gjort sin TV-debut i Sommarkrysset. Musikmässigt hade vi även country på svenska att dansa till med Lasse Stefanz, soul med Sabina Ddumba, rock med Hardcore Superstar, och internationella multimiljardstreamers som engelska popstjärnan Anne-Marie på besök. Dessutom tre av årets Sommar i P1-pratare i form av Rebecca & Fiona, Sabina Ddumba och Mendez. Och exklusivt besök av Mello- och Rockbjörnen-vinnarna Benjamin Ingrosso och Felix Sandman.

Om du ändå måste välja en höjdpunkt?

–  Alla! Jag är glad att sällsynta självlysande Silvana Imam gästade oss. Och glad för en fullkomligt galen antidickpics-show av Dolores Haze, och fin comeback av Eagle-Eye Cherry. Och barnens lyckorus när Babblarna showade. Och det starkt känslosamma när Jessica Andersson hyllade sin nyligen döda mamma med ”hennes låt”. Många tårar backstage under och efter framträdandet.

Vad har du på gång nu?

–  Sommarkrysset slutade förra veckan. Nu jobbar jag på SVT med Världens Barn-galan (5 okt, SVT1) och Tolvslaget på Skansen (31 dec, SVT1) samt på Baluba/NENTgroup med Diabetesgalan (14 nov, TV3). Tre olika tv-projekt med olika inriktning på artistmedverkan. Mycket att göra, men det är viktiga projekt som på olika sätt spelar en avgörande roll för många.

Hur ser du allmänt på läget för live i TV?

– I hösttablån 2018 saknar musikbranschen plattformar som Ebbots Ark, Jills Veranda och Moraeus Med Mera att synas på. Musikbranschen saknar även morgon-TV-musikscenen som den brukade vara förr – för de musikgenremässigt smalare artisterna och debutanter att uppträda på. Men det finns gott om andra stora TV-program med musikinnehåll och om man istället ser det ur de redan mer etablerade artisternas synvinkel så är skillnaden nu mot förr är att artisterna har fler skäl att spela i TV för stor publik – för att söka synergieffekter med Spotify, turnéproduktioner, artist in residence-produktioner, filmer och böcker mm. På en TV-dag når man fler musikreceptiva än man oftast når på flera års turnérande.

Lars Nylin

2018: (säsong 14) av SOMMARKRYSSET:

30 Juni: Rebecca & Fiona med Parham, Moneybrother, Rolandz, Dotter, De Vet Du.

7 Juli: Tomas Andersson Wij, Jessica Andersson, Rhys, Babblarna, Linda Pira & Dani M.

14 Juli: Anne-Marie (England), Theoz (Theo Haraldsson), Peg Parnevik ( med Immanuel Gospel), Thomas Di Leva, Moncho, Isaac and The Soul Company.

21 Juli: Sabina Ddumba, Tjuvjakt, Dolores Haze, Darin, Larz-Kristerz.

28 Juli: Eagle-Eye Cherry, Wiktoria, Jireel, John Lundvik, Sigrid Bernson.

4 Augusti: Peter Jöback, Maxida Märak, Hardcore Superstar, Elias Abbas, Margaret (Polen).

11 Augusti: Silvana Imam, Benjamin Ingrosso, Felix Sandman, Jonas Gardell (med Immanuel Gospel), Maia Hirasawa.

15 Augusti: Lasse Stefanz, Petter, Lena Philipsson, Mendez, Mariette, Smith & Thell feat. Swedish Jam Factory.