7 augusti 2018

4 SNABBA Michaela Lundin/A&R Manager på Syco Music

A&R och överhuvudtaget svenska bolagspersoner på export till stora globala bolag. Det börjar nu hända på allvar och Michaela Lundin, ny A&R Manager på brittiska Syco Music, tror att vi bara sett början.

Michaela Lundin, med bakgrund i Sverige på TEN Music Group, är lite av föregångare i en nu mindre våg av svenska branschpersoner som flyttar utrikes. I dagarna har exempelvis Anders Lindberg börjat på Sony Music i Berlin och fler ryktas vara på väg. Lägg till det att bolag som Spotify, SoundCloud och Kobalt placerar svensk expertis i internationella roller och begreppet svensk musikexport får ännu en dimension.

Men här och nu fokus på Michaela, som tillträtt en position som A&R Manager på Syco Music, internationellt mest kända som bolaget som  exploaterar vinnarna i brittiska The X Factor, men även ett entertainmenbolag med många strängar på lyran.

Vad ska du göra på Syco?

– Jag har börjat som A&R Manager, och jag kommer att A&R:a två av våra artister samt även signa egna artister. Syco är en väldigt unik och intressant arbetsplats då det är ett entertainment-bolag med både musik, TV och film. I och med detta kommer jag också vara involverad i arbetet med The X Factor, vilket såklart känns sjukt spännande. Utöver detta är A&R-teamet, och hela bolaget, väldigt sammansvetsat och kollaborativt så jag hoppas kunna bidra så mycket som möjligt till samtliga artister och projekt.

Vad har du gjort innan?

– Min bakgrund är i musicerande och jag frilansade som musiker/sångerska innan jag började på Musik och Eventarrangörs-utbildningen i Nyköping. Jag jobbade sedan tre år på TEN Music Group och där fick jag möjligheten att jobba med bolagets alla tre delar; label, management och främst A&R inom publishing. Jag jobbade med fantastiska akter som Niki & The Dove, Zara Larsson, Erik Hassle, Benjamin Ingrosso och Maria Hazell. Sedan blev jag erbjuden ett jobb som Creative Manager / A&R på London-bolaget Tileyard Music och flyttade över till London. Tileyard Music ar ett independent management, publisher och label som tillhör det fantastiska studiokomplexet Tileyard Studios, mer än 80 studios, och där jobbade jag i 1,5 ar innan jag nu gjort flytten över till Syco.

Hur skulle du summera din musiksmak?

– Jag har perioder när jag gräver ner mig i olika genres och ganska ofta går jag tillbaka till album jag älskar och lyssnar oavbrutet i flera veckor. Jag lyssnar mycket på jazz och en av mina husgudar är Ella Fitzgerald. Min pappa älskade Joy Division och jag ar sjukt inspirerad av råheten i den musikeran. En stor del av min musikkärlek har jag också att tacka Bob Dylan, Led Zeppelin och Queen för. Just nu går Tove Styrke och Sigrid på repeat och Anderson Paak, Frank Ocean och såklart Queen B är andra stora namn i min bok.

Svensk A&R på export är inte så vanligt, varför tror du att just du blir ett av undantagen?

– Jag började min karriär inom musikindustrin på ett bolag med ett väldigt tydligt internationellt fokus – TEN:s hela vision är ett exportera svenska artister utomlands. Så väldigt tidigt jobbade jag med internationella marknader och det öppnade såklart upp många dörrar for mig. Jag tror också att jag ganska tidigt var tydlig och öppen med att jag såg mig själv jobba i en större marknad och att flytta utomlands för min karriärs skull var något jag såg fram emot. Svensk musikindustri har ett enormt värde internationellt och mitt svenska nätverk är en fantastisk tillgång här. Jag har verkligen alla fantastiska svenskar som haft grymma framgångar internationellt, och inte minst innovativa företag som Spotify, att tacka för att de satt Sverige på kartan i sammanhanget. Jag tror vi kommer se många fler svenskar internationellt i branschen de kommande åren och jag ser en jättepositiv våg av kvinnliga A&R:s växa fram i Sverige. Jag tror att svenska marknaden måste jobba hårt for att nära den vågen och det kommer bli svårt att hålla dem kvar i landet! Jag själv är enormt stolt över att jobba på en label där vi nu är fler kvinnliga A&R:s än män.

Lars Nylin