7 juli 2018

Made In Sweden – massor av blågult på Rolling Stones millennielista

Svenskt, svenskt och ännu mer svenskt. När tidningen Rolling Stone rankar de 100 bästa låtarna efter millennieskiftet är 4 med svenska akter och åtskilliga fler har svenska låtskrivare/producenter.

Rolling Stone har bjudit in ett 50-tal representanter för musiksammanhanget – artister, producenter, musikbolagsfolk – att tillsammans med tidningens redaktion kora de 100 hittills starkaste låtarna från 1 januari 2000 och framåt. Den svenska utdelningen ur 18 år av låtskrivande är mäktig. Efter USA, Storbritannien och Kanada är Sverige solklar fyra i leverans, med såväl helsvenska låtar som verk där svenskar spelat olika roller.

Bäst placerad av svenska akter är Robyn på plats 19 med Dancing On My Own. Peter Bjorn & John är 78 med Young Folks, Icona Pop är tillsammans med Charli XCX 86 med I Love It och The Hives är 89 med Hate To Say I Told You So.

Bäst placerad av svenska låtverk är Kelly Clarksons Since U Been Gone, med Max Martin som en av låtskrivarna, på plats 11. Bloodshy & Avant finns som nummer 14 med Britney Spears Toxic. Och så fortsätter det med svenska bidrag till låtar med namn som Katy Perry, Lady Gaga och Taylor Swift. Bäst exemplifieras kanske det blågula inslaget genom Björn och Bennys lite udda samplinginvolvering i Madonnas Hung Up (på plats 61).

En som gläder sig över listan är Ola HåkanssonTEN som  har Icona Pop med. Han säger till MI:

– Kul som fan! Det hade jag verkligen inte väntat mig.

Hela listan finns här:

https://www.rollingstone.com/music/music-lists/the-100-greatest-songs-of-the-century-so-far-666874/in-da-club-50-cent-667065/

De som röstade:

https://www.rollingstone.com/music/music-news/how-we-made-the-greatest-songs-of-the-century-so-far-list-666941/

Lars Nylin