15 juni 2018

PRIS Polar Music Prize utdelat

På torsdagskvällen delades Polar Music Prize ut i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm, för 27:e gången i ordningen. Konungen överräckte en miljon kronor vardera till årets pristagare Dr Ahmad Sarmast, grundaren av The Afghanistan National Institute of Music (ANIM) och Metallica.

Utöver prissumman fick pristagarna varsin glasskulptur som formgivits av Efva Attling i samarbete med Orrefors, samt uppleva musikaliska hyllningar framförda av bland andra Loreen och Loney Dear, tillsammans med Polarbandet under ledning av kapellmästare Svante Henryson.

Prismotiveringarna lästes av de två Deep Purple-medlemmarna Ian Paice och Roger Glover samt av den afghanska sångerskan och tv-personligheten Aryana Sayeed. Ciceron var Boel Adler. Ceremonin hade gäster som Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel, Prins Carl Philip, Prinsessan Madeleine, den tidigare Polarprisvinnaren Max Martin och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Lars Nylin