29 maj 2018

PRIS Dags för utdelning av Joe Hill Memorial Music Award

I helgen är det dags för årets upplaga av GEFLE GAS/Indie Sweden Music Festival och i samband med den delas  årets Joe Hill Memorial Music Award ut till Stefan Sundström.

Festivalen som arrangeras för andra året i rad äger rum på på Gasklockorna i Gävle den 1-2 juni. Under fredagen delas Joe Hill Memorial Music Award ut och i samband med det kommer medlemmar ur den ryska aktivistgruppen Pussy Riot, fjolårets svensk-kurdiska pristagare Koma NurDil samt det stora musikprojektet SONGLINES, med ensamkommande flyktingar från Syrien, Afghanistan och Iran under ledning av den amerikanska musikern Michael Blair (känd från bl.a Elvis Costello, Lou Reed och Tom Waits band) att framträda.

Förra årets mottagare av priset var Joan Baez. I år går priset till Stefan Sundström, som får priset med motiveringen:

”Stefan Sundström har en lika lång som gedigen musikkarriär, en karriär där han alltid har valt att gå sin egen väg – både musikaliskt och som människa. Från punkåren i band som Pekåkå, Trots, KSMB, Fuck Off och Läppstars via åren med bandet Apache fram till det senaste decenniernas soloalster.

Väl medveten om sin plats bland svenska visdiktare sticker han ut genom sin tydliga och jordnära samhällskritik, underifrån och från sidan, i samtal med Allan Edwall och andra som gått före. På ett egensinnigt sätt, med humor och allvar, skriver han såväl musik som böcker och krönikor.

Vi läser Stefans lilla gröna, blå och feta stora röda trädgårdsböcker baserade på drömmen om en hållbar grön värld och följer hans uppriktiga engagemang i rättvise- miljö- och klimatfrågor. Konsekvent men inte förutsägbar, illusionslös men aldrig cynisk. En artist med en känsla för det vackra, och en övertygelse om människans värde, bortom det fula och förnedringen.

Och den smittsamma attityden: kompromisslös, konstant kämpande med näven knuten med värme och nerv av godhet, alla-får-vara-med-het, mjuk snarare än skränig och aggressiv – och alltid med total scennärvaro. Taggig och obekväm, intelligent, vass, påläst, eftertänksam, poetisk, leende uppviglande, orädd.

Stefan Sundström textar och sjunger vår tid. En låt till tack!”

Protestsångaren, diktaren och aktivisten Joe Hill föddes i Gävle 1879 och avrättades i Salt Lake City 1915, efter att ha dömts för mord i en rättsprocess som såväl Sveriges ambassadör som USA:s dåvarande president Woodrow Wilson och människor runt om i hela världen protesterade emot. Priset uppmärksammar personer som arbetar på musikens område i Joe Hills anda och utifrån dennes grundläggande värderingar.  Initiativtagare till priset är Claes Olsson, som sitter i juryn tillsammans med Anna Lindholm, Bengt Söderhäll, Anders Wesslén, Anna-Karin Ferm och Sofia Hedén.

Christel Valsinger