28 maj 2018

4 SNABBA Thomas Gylling/multijubilar

40 år, 30 år, 20 år. Radio- och senare TV-personligheten Thomas Gylling firar multijubileer i år. 6 juni spelar han en huvudroll vid firandet av nationaldagen. Redan här dyker MI upp med en 4 Snabba.

Det var 40 år sedan Thomas Gyllings första radioprogram sändes i P3, 30 år sedan TV serien Tropicopop för alltid förändrande svensk televisions grafik, humor och utblick och 20 år sedan konceptet Mosquito såg dagens ljus. De tredubbla jubileerna firas närmast med DJ:ande inför tusentals vid Smedsuddsbadet i Stockholm i samband med Nationaldagen. Sedan följer event med Gylling i fokus genom hela sommaren,

Hur började allt för 40 år sedan?

– Som ung saknade jag en hel del musik i P3, jag tog en vit lögn och gick upp på flera FM-stationer i Karibien och sa att jag var från Sveriges Radio. Vips gjorde jag program i deras studios som sedan kunde tas med hem till Sverige klippas om lite grann och sedan sändas i P3. Det blev början till Radio Västindien och många andra serier. Det passade också bra då min familj och släkt tillverkat radioapparater och senare TV-apparater under namnet Centrum med start redan på 1930-talet…

När kände du att det var musik du skulle syssla med på heltid, det fanns ju som sagt annat entreprenörskap att falla tillbaka på?

– Drivkraften kom helt klart från en första känsla för entreprenörskap. Jag såg ju varuprover från Sony, Nordmende, Samsung och senare Apple komma in genom dörren på Gylling & co och ville ju bidra med musik och innehåll.

– Att sända radio som gick ut över hela landet med ett musikunderhåll som gjorde skillnad och stack ut var ju hur kul som helst. Tänk dig 1980- och 90-tal, på de andra få kanalerna var det Dagens dikt, bandy- semifinal eller Trädgårdsdags. Att då gå ut prime time i P3 typ lördag 15:00 med soul, hip hop, soca, dancehall och latin blev ju en hit och spred nöje och kultur även ut i landet. Dessutom fick jag mycket respons från Norge, Danmark och Finland. Nu är allt detta del av en mainstream med Despacito varje timme,  men då var det helt nytt i radio och senare TV och webb.

Om du måste välja EN enstaka höjdpunkt under alla dessa år – vad blir det och varför?

Tropicopop direktsänt i TV4 från stora scenen på Vattenfestivalen i Stockholm. 800 000 tittare och världsartister på scenen i dessa genrer. När akterna var på scen i direktsändning badade vi i Riddarfjärden, det var hett på alla sätt och vis!

Vad händer i samband med jubileerna?

– Jag kommer ge färg åt alla spelningar under sommar och höst.  T ex nationaldagen 6 juni, en dagsfest på Trädgården i Stockholm senare i juni,  Tropicopop 30 år på Södra Teatern i juli, Bloc Party på Nytorget, etc. Flera av de första radio- och TV-programmen finns på master tape, och jag hoppas att Sveriges Radio och SVT vill öppna upp arkiven och tablån, Publiken sträcker sig ju nu över tre generationer.

Lars Nylin