2 maj 2018

IN MEMORIAM Zannah Hultén

Entusiasm. En entusiasm som kunde försätta berg och som kunde göra att vem som helst började tycka att ämnet sångcoachning är det viktigaste i en artists utbildning, oavsett genre. Entusiasm blir det första ordet som spontant dyker upp när jag tänker på Zannah Hultén. Nyheten att hon gått bort är en chockartad förlust på åtskilliga sätt.

Zannah Hultén inledde med sång och artisteri på egen hand. Men från starten av Song Of Academy of Sweden 1994 blev hon framförallt branschbekant som en av de ledande vokalcoacherna. Bland hennes elever fanns svenskar som Robyn och Ola Salo, men även internationella som Red Hot Chili Peppers. 2002 tog hon sin kunskap till TV-formatet i tävlingen Popstars. Så sent som i år medverkade hon i TV4:s Stjärnorna stjärna, en serie hon drog sig ut ur för bara tre veckor sedan.

Personligen hade jag de första kontakterna med Zannah när hon coachade några artister som jag var inblandad i som A&R. Jag minns mina dubier, som kommen ur sångideal som Lou Reed kändes det lite överkurs med coachning av ”icke-sångare”. Men hon tog mig snabbt ur denna tankegång. Alla röster kunde lyfta under hennes entusiastiska, just det, guidning.

På senare år stötte vi ihop kring låtskrivarkarriären för hennes dotter Iman. Vi talade fler gånger om att vi skulle ses för att i MI göra ett reportage av situationen mamma/dotter. Men så blev det nu aldrig. Zannah Hultén, född i Malmö, blev 62 år.

Lars Nylin