1 maj 2018

SVERIGETOPPLISTAN v 17 Avicii tar över helt

Reaktionen på Aviciis bortgång blev en av sorg och chock. Men uppenbarligen också spelning av hans musik. Avicii dominerar totalt på veckans listor.

Efter att Tim ”Avicii” Bergling gjorde entré på Sverigetopplistan 2010 – då som Tim Berg med Bromance och Seek Bromance – placerade han totalt drygt 40 låtar på Sverigetopplistans topp 100, inklusive 7 listettor.

Nästan samtliga av dessa låtar finns på veckans topp 100. Av topp 10 är 7 Avicii-låtar med Without You (feat. Sandro Cavazza)[Universal/Universal] som etta. Without You släpptes ursprungligen förra året, men låg fortfarande topp 60 vid det tragiska beskedet.

På topp 100 är totalt 26 låtar verk av Bergling, under eget namn, med featuringartist eller som Tim Berg. På den separata listan för svenskt är 14 av topp 20 med Avicii.

På albumlistan är dominansen lika stor. Topp 3 är med Avicii, med albumet Avicii (01) i topp, följt av True och Stories [Avicii Music/Universal/Universal].

Den mäktiga floden av Avicii skickar givetvis ner övriga akter. Högst placerad av övriga på singellistan är förra veckans etta Hov1:s Hon dansar vidare i livet [ChimChim/Universal] som nu finns på plats 7. På plats 10 gör Ariana Grande entré med No Tears Left To Cry [Republic/Universal], med Max Martin och Ilya Salmanzadeh bland de låtansvariga.

Ny etta på Heatseeker är 6ix9ine med Gotti [Scumgang/Universal].

Melodifestivalen 2018 [Warner/Warner] toppar fortsatt samlingslistan liksom den fysiska listan. Vinyllistan har en ny etta i Lars Winnerbäcks filmmusik Ett slags liv [Sonet/Universal].

Lars Nylin