30 april 2018

PRIS Evert Taube-priset till Bo Sundström

Bo Sundström tilldelas årets Evert Taube-pris, som delas ut av Orusts Kommun och Orust Sparbank. Sundström får priset för ”sin förmåga att fånga det lilla ögonblicket, det till synes triviala och göra det till stor poesi”. 

Prissumman är på 50 000 kronor och priset ges varje år sedan åtta år tillbaka till en lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Motiveringen lyder:

”Årets mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris är en lyriker som i snart 30 år gett oss poesi som för alltid har fastnat i våra sinnen. Vår pristagare har en förmåga att fånga det lilla ögonblicket, det till synes triviala och göra det till stor poesi. Livsöden likväl som små detaljer fångas i väl avvägda strofer, ofta med finurliga ordvändningar.

I sina texter glider han elegant mellan roller som betraktare till att vara involverad i historien. Hand i hand med en underliggande melankoli förfinad till de vackraste av strofer om drömmar, förväntningar och besvikelser fångar han lyssnaren. Det är lätt att känna igen sig i texterna och ibland känns det faktiskt till och med som att vi sitter där, i samma bil.”

Priset delas ut den 15 juli på Taubespelen som hålls i Ellös.

Christel Valsinger