16 april 2018

4 SNABBA Erik Ohlsson/Jubel

Artistbyrån Jubel, som kallar sig världens första i sitt slag, fyller två år. MI kollade läget med grundaren Erik Ohlsson.

Vad var bakgrunden när ni startade?

– Min bakgrund är att jag har drivit festival (HudikKalaset), pluggat på Handels och jobbat tre år på världens största skivbolag (Universal). 2015, när jag sa upp mig för att starta eget tyckte jag mig se ett mönster där fokus i musikbranschen låg på att utveckla låtar snarare än artister. Samtidigt är yrket artist, med alla möjligheter det ger, mer intressant än någonsin. Jag såg artister som ville vara artister och bolag som ville bygga låtar och tänkte att det borde finnas en öppning för en ny typ av bolag där någonstans. Sagt och gjort startade vi världens första artistbyrå. Jag har i alla fall inte hittat nån som gör exakt samma sak. Motbevisas gärna! I dag är vi 15 personer på kontoret, med avdelningarna live, release och brand partnerships. Allt med fokus att bygga artister och bygga långsiktiga karriärer utifrån den strategi vi sätter upp med artisten.

Hur firar ni jubileet?

– Vi har Källarfestival tillsammans med Nöjesguiden och Pabst i nya kontoret på Tre Liljor 1 i Stockholm, med två scener och 7 artister. Kul ju!

Vilka är de starkaste enstaka ögonblicken hittills?

– Sjukt svårt att välja några. Vår första release, Sitter på en dröm, med Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros är för alltid speciell, då det var startskottet för hela vår releasebyrå-del, där vi i dag släpper 5-8 låtar i veckan, med några av Sveriges största artister. Sedan tycker jag varje ny rekrytering och varje ny artist som ansluter är starka minnen i sig. Att artister som Teddybears, Markus Krunegård och Ulrik Munther väljer oss som byrå är såklart superstort och varje gång överkompetent arbetskraft väljer att lämna en trygg tillvaro på ett stort bolag för att flytta in i källaren på Tre Liljor påminns jag om vad det är vi startat. Livet är kul på Jubel!

Vad är på gång närmast?

– Närmast så fortsätter vi släppa grym musik, bland annat med ovan nämnda artister och lägger det sista krutet på bokningar inför sommaren. Dessutom närmar sig sommaren snabbt och då ser vi fram emot alla roliga konserter vi ordnar, med den egna festivalen HudikKalaset som den stora finalen. Sedan fortsätter vi rekrytera och tar närmast in två nya till vår releaseavdelning.

Lars Nylin