9 april 2018

4 SNABBA Patrik Lindgren, Lira/folklistmakare

Tidningen Lira har varit hett stoff i många musikinriktade sociala flöden de senaste dagarna. Det blir så när man ger sig på att rangordna de 100 viktigaste svenska folkmusikplattorna genom tiderna. MI har pratat med Patrik Lindgren på Lira om hur det gick till när Hedningarna hamnade i topp med albumet Kaksi.

Hur gjorde ni listan?

– Det var en ganska långdragen process där vi först sammanställde en diger short list på långt över hundra skivor. Sedan bad vi utvalda musiker, journalister, branschfolk och även engagerade Liraläsare att utifrån denna välja ut och rangordna de 10-20 viktigaste skivorna, och samtidigt påpeka skivor vi missat. Totalt 60 personer deltog på olika vis. Det svåraste var gränsdragningarna – vad som föll inom eller utom ramarna för vår ganska vida definition av folkmusik.

Varför viktigaste och inte bästa?

– För att komma ifrån det allra mest subjektiva och snarare få en lista över musik som gjort bestående avtryck,  öppnat nya vägar, hittat ny publik eller blivit en artists genombrott.

Vad får man för omkringmaterial i tidningen?

– Förutom att vi skriver kort om var och en av skivorna har vi intervjuat några huvudpersoner, exempelvis Lena Willemark och Mats Edén, som berättar både om egna skivor och andras som betytt mycket. Och så har skribenter som Johan Norberg, Po Tidholm och Magnus Säll gått på djupet med några skivorna. Totalt ägnar vi 28 sidor åt listan …

Vad röstade du själv på?

– Jag avstod faktiskt från att rösta – kändes som att mina personliga åsikter ändå kommer fram … Men om jag ska välja tre personliga favoriter av lite olika slag ur listan så blir det Garmarna, som var min egen introduktion till folkmusiken några år in på 1990-talet. Sen trion Frifot, som kom på andra plats, för det extraordinära samspelet mellan Lena Willemark, Ale Möller och Per Gudmundson. Och så kanske en nyare skiva som Mountain Meeting med duon Bridget & Leif, en lika modern som klassisk folkmusikskiva och en bra representant för den nutida folkmusikscenen.

MI kan avslöja att Hedningarna alltså toppade, före albumet Frifot med Ale Möller, Lena Willemark, Per Gudmundsson och på tredje pats Jan Johanssons Jazz på svenska. Hela listan ligger på webben, och finns här:

http://www.lira.se/och-tidernas-viktigaste-svenska-folkmusikskiva-ar/

Lars Nylin

Foto Kajsa Schedwin