4 april 2018

IN MEMORIAM Lill-Babs

Hon var döpt till Barbro Svensson, men när det sorgliga beskedet om hennes farväl kommer känns det inte alls knepigt att använda hennes smeknamn som rubrik för en minnestext. Tala om att bli ett evigt varumärke, och på ett så positivt sett. Det måste vara få – om någon – svensk artist som så starkt har skapat eviga associationer genom redan sitt artistnamn.

För 99 % handlade det om positiva associationer. De övriga brydde sig helt enkelt inte. Så positiv var den allmänna bilden i 60 år av tjejen som kom från Järvsö i Hälsingland och efter en start som allsidig schlager och popsångerska – framträdandet intill The Beatles i SVT 1963 är bara en bild av hennes tidiga genomslag – så småningom blev ett fenomen. Det finns ingen bättre etikett att använda.

I skeden visste man inte vad hon pysslade med. Hennes skivutgivning fanns efter 1970 sällan i fokus. Att hennes mest streamade låt, Leva livet, bara ligger strax över en miljon understryker bilden av att här talar vi snarare om ett väsen än en konventionell artist.

ATT hon fanns på någon scen någonstans, gärna en smula glittrig sådan, eller i en turnébuss, det var liksom ställt utom tvivel. Barbro Svensson var den hårdast arbetande i branschen. Och mamma. Och entreprenör. Och ständig ambassadör för Järvsö. Ett sanslöst imponerande livsverk.

Själv hade jag ytterst lite kontakt med Lill-Babs. Egentligen handlar det om några samtal kring skedet då jag hade äran att som jurymedlem få välja in henne i Swedish Music Hall Of Fame. Charlotte Wiking, ansvarig för SMHOF, har berättat att när hon skulle meddela invalet satt Lill-Babs seriöst upptagen. Men hon tog ändå samtalet, alltid lika nyfiken, alltid lika mycket på gång.

Samma när vi språkades vid i samband med ceremonin. Om hon inte nyfiket ville veta mer om parallella invalet Looptroop Rockers spred on en aura av lugn entusiasm som jag tror alla nervösa på plats djupt uppskattade.

Personligen fick jag chansen att prata lite om The Beatles och hennes upptäckare Simon Brehm. Hon måste ha fått frågorna en miljard gånger, men svarade lika entusiastiskt ändå. Jag fick också chansen att fråga om hon uppskattade min personliga favoritby i Hälsingland, Alfta. Det gjorde hon och hade genast lyckliga minnen från Alftaparken att berätta.

Men säg så här; jag hade blivit djupt chockad om hon INTE varit positiv. Det kändes liksom inte som det fanns i Barbro Svenssons sinnevärld att vara negativ.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson blev 80 år.

Lars Nylin  

Foto Charles Hammarsten