19 mars 2018

LIVE Samir & Viktor med rekordförsök mot barncancer

Till förmån för Barncancerfonden genomförde Samir & Viktor i helgen 11 konserter i 11 olika städer. MI fick en pratstund med dem innan konserten i Göteborg.

The Flaming Lips tog 2012 över rekordet för flest antal genomförda konserter, åtta stycken i åtta olika städer. Rekordhållaren innan dess var Jay Z. År 2014 slog Hunter Hayes rekordet igen och genomförde tio konserter i tio olika städer. Den snabba turnén hette “24 Hour Road Race to End Child Hunger”, och genomfördes i USA av AEG Live.

När Samir & Viktor nu i helgen försökte sig på att slå nytt världsrekord, startade man i Uppsala på fredagen och avslutade i Gränna på söndagen. Man avverkade en klart längre sträcka än vad både Flaming Lips och Hunter Hayes avverkade, 2 293 kilometer.

För att klara det har helikopter använts. Den snabba turnén genomfördes i samarbete med Lekmer, Svensk Fastighetsförmedling och till förmån för Barncancerfonden. Jag frågade Samir Gustav Badran, varför de ville göra det här tillsammans med Barncancerfonden:

– Vi har velat ge någonting tillbaka till alla fans som stöttat oss under många år. Vi har gjort flera projekt tidigare för välgörenhet, och det kändes jättebra att göra det här med Barncancerfonden.

– Två av spelningarna, den första och den femte, gjordes specifikt för barn som har eller har haft cancer, och för deras anhöriga. Det var faktiskt helt underbart att få göra det, att få vara med och sprida glädje hos de som har det som jobbigast. Det var otroligt att se hur glada barnen blev!

Barncancerfonden gör ett viktigt arbete för såväl drabbade barn som den övriga familjen. Förutom att finansiera stora delar av den svenska barncancerforskningen, försöker man skapa en något drägligare tillvaro genom att erbjuda möjligheter till övernattning för familjer i närhet av de specialiserade barnsjukhusen, de finansierar Supersnöret som är som en berättelse kring behandlingen för barnen, och arrangerar små stunder av glädje på de s.k. lekterapierna i form av aktiviteter och musikstunder.

Med Melodifestival-låten Shuffla (Warner Music Sweden), har Samir & Viktor tagit ytterligare ett steg i karriären. Låten, som är skriven av de båda tillsammans med Anders Johansson, Costa Leon och Denniz Jam, har genererat mer än 5,2 miljoner strömmar på Spotify de senaste veckorna, något som gjorde att låten i början av mars seglade upp som nr 1 på Spotify-topplistan i Sverige, före Drake och alla andra.

Trots att det har varit ett hektiskt turnéschema under de två senaste dygnen, verkar inte Samir och Viktor jättetrötta:

– Nej, inte så farligt faktiskt. Det har gått rätt bra, vi är ganska pigga. Men vi får väl se hur det blir efter att vi har gjort sista konserten ikväll i Gränna. Vi kommer kanske kollapsa.

– Viktor kommer ju köra igång och jobba direkt efter det här, med Let’s Dance. Och jag kommer vara där varenda gång och heja på honom! Och man vet aldrig, ska de shuffla i nåt av avsnitten lär han ju ha stor fördel i alla fall.

Även om turnén, som har krävt minutplanering och detaljerad logistik, verkar ha löpt bra, har det också funnits incidenter:

– Helikoptern kunde inte landa i Kosta på lördag, på grund av snön och förhållandena. Vi försökte landa på flera olika ställen, men så började bränslet ta slut så vi fick landa i Hultsfred istället och kunde inte genomföra konserten som det var tänkt. När helikoptern stod där hade det tydligen spridit sig och några personer bestämde sig för att försöka sabotera helikoptern. Som tur är lyckades de inte, utan vi kunde flyga vidare med helikoptern sen.

Konserten i Kosta genomfördes istället på söndag morgon, vilket var nödvändigt för att klara världsrekordförsöket. Sedan flög de vidare till Uddevalla för konserten där.

Nu återstår bara att se om Guiness World Records kommer att godkänna rekordförsöket. Oberoende av vad känner sig Samir och Viktor nöjda med den snabba turnén:

– Vi har haft sjuktkul! Och vi pratar ju faktiskt om ett världsrekord här, tänk alltså, det handlar om Guiness Rekordbok!!

Daniel Johansson