13 mars 2018

4 SNABBA Anna Kornelia Åberg/ BLNK och NEIKED Collective

Det har knappt gått två år sedan hon var med och startade musikbolagen BLNK Music och NEIKED Collective, men båda har redan levererat världshits. I februari tog hon emot FKP Scorpios pris Viola Beach Memorial Award och blev en av sju svenskar på ”Nordic Music Biz’ top 20 under 30”. Vi är självklart nyfikna på Anna Kornelia Åberg.

NEIKED Collective driver hon tillsammans med Victor Rådström och Mikael Rabus. Tillsammans släpper de bl a Rådströms projekt Neiked som fick en jättehit med låten Sexual 2016. BLNK Music är ett förlag och skivbolag, startat ihop med Fredrik Häggstam. Hit är bl a Shy Martin kontrakterad, som är en av hjärnorna bakom Mike Perrys Ocean.

Två utnämningar på kort tid – hur känns det? 

– Jag känner mig jättehedrad och det är så fint att känna att de vill lyfta fram det hårda jobbet vi lagt ned.  I och med att hela visionen med BLNK Music och NEIKED Collective baseras på samarbete och att sudda ut hierarkier, känns det för mig märkligt att ta emot det själv. Det är så många som delar dessa priser tillsammans med mig!

Vad har du för musikalisk bakgrund? 

– Jag spelade fiol under många år och tack vare den kommunala musikskolan lärde jag mig grunden till fler instrument och spelade både i band och orkestrar. Det ledde till en plats på Music & Production i Skara där jag blev väldigt intresserad av att spela in musik och efter något år att skriva låtar.

– Efter gymnasiet kom jag in på Musikmakarna i Örnsköldsvik där jag utvecklade mitt låtskriveri, men där jag också lärde mig mer om den andra sidan av branschen, vilket till slut har lett mig till det jag gör idag.

Skriver du fortfarande musik? 

– Jag tror att många människor måste ha en kreativ outlet på något vis, och för mig var det under en tid låtskriveri. När jag började jobba som A&R och manager märkte jag snabbt att det är ett så pass kreativt jobb att jag helt enkelt kunde flytta över den dit.

Vad händer just nu?

– På BLNK fortsätter vi att ha ett stort fokus på förlagsarbetet med många releaser på väg ut med andra artister. Men vi jobbar även mycket med skivbolags-sidan som vi satte igång i november förra året med SHY Martins debutsingel Good Together som vi sedan följt upp med KIDDOs debutsingel Trouble. Vi kommer att fortsätta jobba med dessa projekt men även lansera två nya akter under 2018.

– På NEIKED-fronten händer det väldigt mycket just nu, som ni snart kommer att få ta del av!

Christel Valsinger