12 mars 2018

FÖRLAG Till salu: EMI Music Publishing

60 % av EMI Music Publishing är till salu med prislappen 4 miljarder dollar. Sony Corp. rapporteras vara först till förhandlingsbordet.

Sony/ATV har skött den dagliga verksamheten och administrationen för EMI Music Publishing sedan Sony 2012 köpte 30 % av EMI medan den dåvarande joint venture-partnern Michael Jacksons dödsbo köpte 10 %. Dödsboet köptes sedan ut 2016 av Sony/ATV.

Men 60 % har haft andra ägare, störst av dessa är Abu Dhabi-baserade Mubadala Development Company,  branschveteranen David Geffen är en av de andra ägarna av vad som de facto är majoritetsdelen.

Föga överraskande är Sony intresserades av att ändra den bilden och sägs enligt bl a Bloombergs vara närmast ett köp. Warner Music Groups ägare  Access Industries ryktas finnas bland övriga intressenter. Prislappen år 2012 var totalt 2,2 miljarder dollar.

EMI Music Publishing representerar 1,3 miljoner copyrights och har varit en central del när Sony/ATV tillsammans intill Universal Universal Music Publishing blivit ledande i många marknader, inklusive Sverige.

Lars Nylin