6 mars 2018

MELODIFESTIVALEN Svårtippad final

”Ingen självklar vinnare” är slutsatsen de flesta drar inför lördagens final Melodifestivalen. Men några indikationer finns. MI har kollat oddsen, streamingen och experternas tips.

Att folk har åsikter om Melodifestivalen är inget nytt, men frågan är om inte kritiken mot årets upplaga varit ovanligt tuff. Låtar, manus och inte minst röstningsappen, har gåtts hårt åt i både traditionell media och på sociala medier. ”SVT dödar sitt eget underhållningsflaggskepp”, skriver DN:s Melodifestivalsbevakare Hanna Fahl med hänvisning till att appen ger barnen makten över resultatet och är anledningen till att till exempel favorittippade Dotter åkte ut.

Men en vinnare bland de tolv finalisterna ska koras och ska vi tro vadslagningsfirmorna är det Benjamin Ingrosso som tar hem det. I skrivande stund ger han bara ca 1,7 gånger pengarna vid vinst. En bra bit efter finns Felix Sandman, med 6,5 och därefter Liamoo och John Lundvik, som vid vinst ger nio gånger insatsen.

Ingrosso är också hetaste tipset från Ken Olausson, QX-skribent och ena halvan av bloggduon Schlagerprofilerna.

– Vi har ännu en Mello-final utan tydlig vinnarkandidat, där apprösterna kommer att smetas ut jämt rakt över. Det betyder att internationella juryn återigen kommer att avgöra, vilket gör det omöjligt att förutspå resultatet, men jag lägger nog mina pengar på Benjamin Ingrosso ändå. En modern låt och tävlingen snyggaste nummer kommer att locka flest jurygrupper.

Han utfärdar dock en varning för FELIX SANDMAN.

– Hans ballad har växt som en tsunami efter Andra Chansen.

Lägst odds har Benjamin Ingrosso (th) följd av Felix Sandman.

Spotify är en annan popularitetsmätare, men inte riktigt pålitlig som indikator på vad publiken ska komma att rösta på. Förra året hade Lisa Ajax och FO&O höga streamingsiffror och hamnade trots det i finalen på 9:e respektive 11:e plats. Båda hade dock gått via Andra chansen och funnits ute på Spotify en vecka längre än de som gick direkt till final. Mendez har dragit iväg rejält och har förvisso också försprånget som kommer via Andra chansen, men att han just nu slår Benjamin Ingrosso med nästan en miljon streams är kanske ändå en indikator? Även Samir & Viktor streamar högt, men det har de gjort varje år de gått till final, utan att sluta i resultatlistans övre halva.

Christel Valsinger
(artikeln har uppdaterats) 

 

Vem vinner Melodifestivalen 2018? Vi bad några personer i musikbranschen att tippa resultatet.

Anders Westin, Westin Promotion:

”Jag tror att Mariette vinner därför att hon har låten For You, skriven av Jörgen Elofsson, en av Sveriges mest rutinerade låtskrivare som vet hur man bygger en låt som kan fungera utanför Sverige. Hon har också teamet bakom sig, som tänkt till och byggt något bra tillsammans med henne under de senaste åren. Hon är rutinerad, ödmjuk men fortfarande en spännande person som levererar och sticker ut. Mariette får de flesta i årets Mello att blekna. Får jag välja en tvåa så blir det Felix Sandman.”

Birgitta Haller, Big Is Promotion:

”Jag tror att FELIX SANDMAN vinner.  Han har ett ruskigt starkt socialt följe. Det, i kombination med att finalen blir tredje helgen i rad han får titta djupt in i ögonen på sin tv-publik, gör att jag tror att han kammar hem hela tjottaballongen.”

Michael Cederberg, programledare och producent SR P4, samt medlem i uttagningsjuryn:

 ”Årets final är ett mellanår där det i stort sett står mellan typ åtta låtar. Jag jämför lite med 2013 när Robin Stjernberg vann. Han är ju den enda som vunnit via Andra chansen. Ett sånt år är det, där ingen sticker ut. Kanske gynnar det Mendez, som också gått vidare via Andra Chansen och som också streamats mest.”

Jennifer Dillane, Roxy Recordings:

”I år tror jag att det kommer att vara väldigt jämt då det inte finns en solklar vinnare eller ens två låtar det kommer att handla om. Jag skulle säga att det finns sex kandidater till vinst. I år ska man nog inte stirra sig blind på Spotify topp 50 och tro att man har resultatet klart för sig, som man har kunnat göra andra år.

Min magkänsla säger att det kommer att handla om FELIX SANDMAN och Mariette och då säger mitt hjärta Mariette, för hon är grym och det är hennes tur. Men gällande sång så är John Lundvik den stora vinnaren, för att han är lätt en av Sveriges bästa sångare. Men allra roligast skulle det vara om Rolandz vann, Eurovison skulle må bra av lite Fuldans.”

Startordning på lördag:

1. Méndez – ”Everyday”

Låtskrivare: Leopoldo Méndez, Jimmy Jansson, Palle Hammarlund
2. Renaida – ”All the feels”
Låtskrivare: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren

3. Martin Almgren –”A bitter lullaby”
Låtskrivare: Josefin Glenmark, Märta Grauers

4. John Lundvik – ”My turn”
Låtskrivare: Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander

5. Jessica Andersson –”Party voice”
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jessica Andersson

6. Liamoo – ”Last breath”
Låtskrivare: Liam Cacatian Thomassen, Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov, Lene Dissing

7. Samir & Viktor –”Shuffla”
Låtskrivare: Andreas ”Stone” Johansson, Denniz Jamm, Costa Leon, Samir Badran, Viktor Frisk

8. Mariette – ”For you”
Låtskrivare: Jörgen Elofsson

9. Felix Sandman – ”Every single day”
Låtskrivare: Felix Sandman, Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James Nornes, Jake Torrey

10. Margaret – ”In my cabana”
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlman

11. Benjamin Ingrosso –”Dance you off”
Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, MAG, Louis Schoorl, K Nita

12. Rolandz – ”Fuldans”
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger och Robert Gustafsson