5 mars 2018

IN MEMORIAM Kenneth Gärdestad

Så är då båda bröderna Gärdestad borta. Kvar finns ett arv av gemensamt frammejslade låtar som tillhörde vår svenska låtskatt redan innan beskedet om Kenneth Gärdestads bortgång. Efter det känns det inte storvulet att konstatera att svensk populärmusikhistoria fått ett evigt kapitel.

Efter det dystra, om än inte helt överraskande beskedet, känns det bra att kunna konstatera att Kenneth Gärdestads sista år, trots bitande sjukdom, rent musikaliskt kanske blev det bästa sedan Ted Gärdestads genombrott några decennier tillbaka.

Kenneth Gärdestad tilldelades redan 2016 musikförläggarnas hederspris. Nyligen fick han Ifpis hederspris vid Grammisgalan. Däremellan hade bröderna Gärdestads låtar fått en helt ny form i regi av producenten Peter Nordahl, liksom att Teds liv blivit spelfilm. Tala om stark final på ett livsverk.

Själv fick jag äran att skriva motiveringen till Grammispriset och fick uppleva hur några ganska enkla formuleringar uppenbart berört Kenneth. Hans tack kommer jag att bära med mig intill de texter som var så personliga att det kändes som skrivna av Ted. Det bästa beröm jag ge en som skriver texter till andra. Kenneth Gärdestad blev 69 år.

Lars Nylin