3 mars 2018

Spotify till börsen

Efter en längre tid av spekulationer är det nu klart: Spotify går in på New York-börsen en så kallad direktlistning. I det prospekt som lämnats in inför notering anges Spotify har 71 miljoner betalande användare, i slutet av januari värderades tjänsten till 21 miljarder dollar.

Spekulationerna om en nära förestående notering för Spotify tog fart efter en stor investering av kinesiska Tencent Music och i förra veckan lämnades ett prospekt in. De första kurserna sätts genom köp- och säljorder på noteringsdagen, vilken ännu inte är officiell.

Enligt Spotifys ansökningsprospekt hade bolaget 2017 intäkter på 4,99 miljarder dollar. Vid årsskiftet ska bolaget ha haft 159 miljoner aktiva användare, varav alltså 71 miljoner betalande. Enligt Bloomberg News var förlusten 2017 378 miljoner euro, motsvarande 3,8 miljarder kronor.

Börsintroduktionen analyseras närmare härintill av MI:s expert Daniel Johansson.

Lars Nylin