27 februari 2018

Sju svenskar på Topp 20 under 30

De nordiska musikexportkontoren har med hjälp av en jury tagit fram en lista över 20 personer under 30 som hjälpt till att sätta nordisk musik på den internationella kartan. Sju av namnen på listan ”Nordic Music Biz Top 20 under 30” är svenskar.

Ankit Desai, Founder, Snafu Records;  Anna Kornelia Åberg, Founder/A&R/Manager, BLNK Music & Neiked Collective,; Camilla Adamsson, Head of Brand Partnership, Sony Music Sweden; Emma Finnkvist, Head of Local, Warner Music Sweden; Max Holmstrand Project Manager/junior A&R, Refune; Nicole O’Sullivan, Project Manager, Exploitation, Universal Music Sweden och Sophia Olofsson Senior Editor, Shows & Editorial, Spotify. De är de svenskar som tagit sig in på listan Nordic Music Biz Top 20 under 30.

Initiativet till listan kommer från by:Larm och NOMEX, den gemensamma organisationen för de nordiska exportkontoren där Export Music Sweden ingår. I höstas efterlystes förslag till listan och därefter tog nationella jurys över och lämnade en lista från respektive land. En gemensam nordisk jury har sedan diskuterat sig fram till de 20. Sju av personerna på listan är svenskar, fem är norrmän, fyra är danskar, tre är finländare och en är islänning.

Juryn har letts av Jonas Holst (Universal Music Publishing, SE) och har bestått av: Karen Sofie Sørensen (tidigare Brak, NO), Silje Larsen Borgan (Little Big Sister, NO), Linda Portnoff (tidigare Musiksverige, SE), Anders Meisner (MXD, DK), Jesper Mardahl (Promus, DK), Grimur Atlason (Iceland Airwaves, IS), Essi Kivitie (Music & Media, FI) och Mikko Niemelä (Ruisrock, FI).

För att kvalificera sig till listan ska man jobba inom nordisk musik eller underhållning eller i en kulturorganisation med nära band till musikbranschen. Kandidater som blev 30 år 2017 är kvalificerade.

Den nordiska juryn har baserat sina val på bland annat företagets tillväxt, karriärutveckling, anseende i branschen, inflytande i branschen 2017, artistutveckling, konsertintäkter, sälj och streamingsiffror, radio- och tv-närvaro och kreativa kampanjer inom området.

– Att välja topp 20 var en utmanande men väldigt rolig process. Att se vad alla har åstadkommit så tidigt i sina karriärer är inspirerande och ger oss framtidshopp för musikbranschen. De 20 utvalda reflekterar vad som just nu händer på den nordiska musikscenen och vi är glada att ha kandidater från såväl majors och indies, som festivalarrangörer, representerade, säger Jonas Holst, juryordförande och Head of Film & TV / Creative på Universal Music Publishing Scandinavia

– Det är viktigt att vi uppmärksammar inte bara artister, låtskrivare och producenter från de nordiska länderna, utan också visar hur duktiga vi är som bransch, inklusive hur vi vårdar talang.

Hela listan:

Agnete Hannibal Petri, Assistant manager, ESCHO, DK

Andres Dahl, CEO Paperclip, NO

Ankit Desai, Founder, Snafu Records, Sweden

Anna Kornelia Åberg, Manager, Digital Marketing Tactics, Universal Music Sweden, SE

Annika Oksanen, Agent & Promoter, Live Nation Finland, FI

Camilla Adamsson, Head of Brand Partnership, Sony Music Sweden, SE

Emma Finnkvist, Head of Local, Warner Music Sweden, SE

Feniks Willamo, Agent & Promoter, All Day Agency, FI

Jannika Nyqvist, Product & Promotion Manager at Universal Music Finland, FI

Karen Norbakk, Manager, Mandelbaum, NO

Laurits Bejder Klausen, A&R, The Bank, DK

Margit Bøhn, Project Manager, Exploitation, Universal Music Sweden, NO

Martin Rintza, Agent, Luger Denmark, DK

Max Holmstrand, Project Manager/junior A&R, Refune, SE

Mina Evenrud, Managing Director, By:Larm Music Conference and Festival, NO

Nicole O’Sullivan, Project Manager, Exploitation, Universal Music Sweden, SE

Rasmus Damsholt, Artist Manager, ATC Management Nordics, DK

Sindri Ástmarsson, CEO, Mid Atlantic Entertainment, IS

Sophia Olofsson, Senior Editor, Shows & Editorial, Spotify, SE

Yonas Tesfamichael Aregai, Manager & partner, MER, NO

Christel Valsinger