26 februari 2018

4 SNABBA Eva Wilke/Silence Records

Skivbolaget Silence Records och gruppen bob hund firar under första halvåret 2018 25 år av samarbete med att återutge bob hunds Silence-katalog på vinyl. Det betyder samtidigt ett nytt trevligt livstecken från ett av landets mer särpräglade skivbolag. MI har pratat med Eva Wilke på MI som avslöjar fler intressanta titlar framöver. 

I maj 1993 fick Silence Records i värmländska Koppom en demo skickad på postens gula kassettband. Följden blev en relation till gruppen bob hund som i ett antal bemärkelser är svensk populärkultur-historia. Inte minst gjorde gruppen ett antal udda lösningar i paketeringen av sina alster. Nu firar Silence 25 år med bob hund genom att återutge bandets klassiker på vinyl, en i månaden fram till juni. Möjligen kan detta också ses som lite av en återkomst för en etikett som varit saknad av många.

26 januari kom bob hund 6-spårsalbum från 1993, 23 februari släpptes bob hunds första album från 1994, i mars kommer Omslag: Martin Kann från 1996, i april väntar  Jag rear ut min själ! Allt skall bort!!! från 1998, i maj kommer listettan Stenåldern kan börja från 2001, i sommar släpps slutligen två banbrytande EP: I stället för musik: förvirring från 1996 och Ett fall och en lösning från 1997.  Allt släpps i nya gatefolds, precis som CD-omslagen.

Trevligt att se Silence aktiva igen, hur gick det här till?

– Det är inte så konstigt egentligen. Vi har varit lite aktiva hela tiden, pysslar med backkatalogen och i november 2016 gav vi faktiskt ut en ”ny” platta med Hedningarna, inspelat men outgivet material från 1991 till 2006. Den väckte inget medialt intresse trots att den är väldigt bra, men de har fortfarande en stor och trogen publik. När så bob hund skulle fira jubileum och undrade om vi ville delta så kändes det självklart, vi har ju en lång historia tillsammans.

– Och så har vi ju studion också som puttrar på även om det inte är som på ”den gamla goda tiden” när det var långa sessions, men det är en hel del gäng som gillar att göra tagningar fortfarande och att komma bort från vardagen. Vi har ju både analog inspelning och olika digitala lösningar så det är flexibelt. Närheten till Oslo gör att det kommer en hel del norska musiker också. Huset ska passas, snö ska plogas och i somras fick vi ett nytt tak. Det finns att göra hela tiden.

bob hund har ju haft en utgivning som brutit mönster. Minns du första gången du diskuterade paketering med dem?

– Ja, det måste ju ha varit helt från starten, första 6-spårs plattan. Då var det ingen i Sverige som kunde ta fram den typen av omslag så vi fick hitta ny leverantör. Men sedan tog Sib Tryck fram verktyg så vi kunde fortsätta hos dem där vi tryckte allt annat. Jag har alltid gillat alla omslagen från start, det enda vi kivades om var att de vägrade ha streckkod, men där gav de med sig redan till platta nummer två. Det var väldigt roligt att ha Martin Kann att jobba med hela tiden, vi kom bra överens. Vi hade väldigt många möten där allt diskuterades, de hade väldigt många idéer, så vårt jobb handlade till en del att sovra bland dem och ta upp den som gick att förverkliga.

Om du måste välja en titel ur årets utgivning som egen favorit, vilken och varför?

– Du fattar väl att jag älskar allihop, eller hur?

Kommer det fler ”nya” titlar från Silence utöver detta?

– Ja, vi har nu gått hela varvet runt och ger ut vinyler igen. I april kommer en box med 5 LP International Harvester, de två originalskivorna och tre bonus med live material som Anders Lind gjort ett fantastiskt fint jobb med. Vi håller också på med Ulf Sturesons I overkligheten på vinyl och en ny fin digipack CD-utgåva av (Bo Hanssons) Lord of the Rings, en engelsk version eftersom vi har sagt upp licensen till Virgin/EMI.  Nu till hösten planerar vi två utgåvor av Träd, Gräs och Stenar och en del annat från den tiden. Vi sätter inga deadlines nu för tiden utan var sak kommer när den kommer, det är skönast så. När man håller på med 70-talsplattorna får man ju betänka att alla är lite till åren nu och då vill man inte stressa. Vi funderar lite på 2020 också.

Lars Nylin