19 februari 2018

VINYL Danska RPM nytt nordiskt alternativ

Vinylpressning innebär oftast tillverkning på kontinenten eller i små kvantiteter på hemmaplan. Nu blir danska RPM Records ett nytt nordiskt alternativ.

Allt längre produktionstider, avstånd som gör det svårt att övervaka produktionen, frågetecken om kvalitet och pris. Några danska vinylentusiaster såg detta som skäl att starta en skandinavisk vinylproduktion i större skala. Från mars innebär det att RPM Records i Köpenhamsstadsdelen Bröndby kommer att tillverka 3500 vinylprodukter per dag, Initialt singlar och album, men i en nära framtid kommer även 10-tumsskivor att erbjudas. Bolaget blir därmed som MI känner till Nordens största presseri i den moderna eran.

– De tre grundarna av RPM – Oscar Trap, Gudmundur Ørn Isfeld och Mathias Meulengracht – såg ett stort behov i Danmark och Norden. Det kan ta upp till ett halvår att producera och de märkte hur artister och lablar till och med lade ner planerade releaser av det skälet, säger Fabian Uth Nielsen som sedan årsskiftet klivit över från dansk musikbransch (bl a Roskildefestivalen och Universal Music) för att sköta det färska bolagets kommunikation.

RMP började i liten skala med kvantiteter på 20-100 exemplar. Steg två i RPM:s expansion har möjliggjorts sedan bolaget presenterats i Lövens Hule, en dansk TV-show om entreprenörskap. Själva tekniken, för helautomatisk digital pressning, har köpts från Kanada.

När kan svenska bolag börja lägga beställningar?

– Vi har faktiskt redan fått in svenska beställningar, det är bara att höra av sig.

Hur står ni er prismässigt?

– Som nordiskt bolag med tankar om miljövänlig produktion och regler för rimliga minimilöner är produktionen lite dyrare, men det sagt vill vi hålla bra priser och kommer att kunna konkurrera med presserier i Europa.

Har ni någon konkurrens i Danmark?

– Det finns ett presseri till i Köpenhamn. Men de beskriver sig själva som ett ”mikrobryggeri i vinyl”, vi siktar lite högre i såväl produktion som teknologi.

I Sverige var de sista aktörerna i den gamla eran Ljudpress i Östersund och Audio-Disc i Bro, de pressade vinylalbum fram till mitten av 1990-talet. Då hade redan försvunnit sådana som Grammoplast, EMI och Toolex-Alpha. Senare har Vic-Tone i småländska Urshult pressat även album, men det upphörde man med för fem år sedan. Det ryktas att ett presseri ska vara på gång i Göteborg, kopplat till studion Spinroad. Men i väntan på det blir RPM vad det verkar det bästa alternativet i Norden.

Fotnot: mer info finns här http://rpmrecords.dk/.

Lars Nylin