5 februari 2018

SVERIGETOPPLISTAN v 5 Ny svensk etta för Drake

Drake går hela vägen och efter plats fyra som nyhet förra veckan finns han nu i topp med God’s Plan [Cash Money/Universal] hämtad från EP:n Scary Hours. Senast och första gången kanadensaren var etta var det med miljardstreamaren One Dance 2016. På albumlistan är First Aid Kit kvar i topp med Ruins [Columbia/Sony].

Det blev fyra veckor i följd som etta, sex totalt i topp, för Ed Sheeran och Beyoncé med Perfect Duet [Atlabric UK/Warner]. Men den faller bara till två och har under sammantaget 47 veckor visat ny kraft tidigare. Ed Sheeran faller även en placering ihop med Eminem i River [Aftermatch/Universal] och Post Malone petas motsvarande ner till fyra med Rockstar [Republic/Universal].

Sedan händer det mer dramatiska saker. Petter har gått från entré som 28 till 8 och nu 5 med Toppen av ett berg [Baba/Sony], vilket även betyder att Petter har landets just nu hetaste svenska spår. Även Chainsmokers klättrar starkt vidare med Sick Boy [Columbia/Sony], från 16 till nu 10. Svenska Jireel, även detta en klättrare på sistone, faller däremot från 22 till 34  med Forca [Universal/Universal].

Stark nytt svenskt på plats 29 är Veronica Maggio med Questions (from Bergman’s Reliquary) [Universal/Universal].

Ny etta på Heatseeker är Migos med låten Narcos [QualityControl/Universal].

På albumlistan går Bo Sundström från Bo Kaspers in som bästa nykomling med plats 7 för soloalbumet Mitt dumma jag – Svensk jazz [Sony/Sony]. First Aid Kit är etta även på den fysiska listan medan Ulf Lundell går in som ny etta på vinyllistan med I ett vinterland [Parlophone/Warner]. Det albumet släpptes ursprungligen i november 2000 och gick då in som etta på ”stora” listan.

Fortsatt kvar i toppen av samlingslistan är filmmusiken till The Greatest Showman [Atlantic/Warner].

Lars Nylin