3 februari 2018

Låtcredits på Spotify

Från och med nu kan Spotify-användare över hela världen se vilka låtskrivare och producenter som står bakom en låt på desktop. Genom att högerklicka och välja “Show Credits” i menyn syns detaljer om artist, låtskrivare och producenter. 
”Vid lanseringen visas all information vi har tillgänglig i metadata som tillhandahålls av skivbolag. Källan uppvisas så att du vet var den kommer ifrån. Vi är medvetna om att en del av informationen kan vara inkomplett och i vissa fall eventuellt felaktig, men detta är bara ett första steg i att uppvisa detaljerad information om låtskrivare och producenter bakom musiken. Funktionen kommer att fortsätta att utvecklas och utökas över tid”, kommenterar Spotify i ett pressmeddelande på fredagen.
“Låtskrivare är en viktig kraft bakom musiken vi älskar”, fortsätter Tiffany Kumar, Global Head of Songwriter Relations, Spotify. “Med den nya funktionen är målet att öka synligheten för låtskrivare och producenter och i sin tur främja upptäckande genom nya samarbeten, industripartners och fans.”
“Ju mer vi delar information desto mer möjligheter kan vi hjälpa till att skapa för låtskrivare” säger Annika Goldman, Director of Music Publishing, Spotify. “Det här är bara början av att göra information om låtskrivare och producenter mer lättillgänglig för Spotify-användare och vi ser fram emot att kontinuerligt förbättra informationen i nära samarbete med våra partners i musikbranschen”
Låtskrivaren Sara ”Shy Martin Hjellström säger: ”Det här är ett stort steg mot en mer transparent musikbransch och kommer hjälpa till att uppmärksamma alla fantastiskt talangfulla människor bakom musiken vi alla älskar!”
Ali Tamposi som är låtskrivare bakom låtar för bland andra Justin Bieber, Kelly Clarkson och Camila Cabello säger: “Vi är alla artister på sitt sätt och alla artister förtjänar att uppmärksammas för sitt hårda arbete. Jag är glad och tacksam att se den här nya funktionen i Spotify”
Frank Dukes som skrivit låtar för Camila Cabello och Lorde med flera tillägger: “Det är fantastiskt att se att Spotify ger hjältarna av musik uppmärksamhet på sin plattform. Definitivt ett steg i rätt riktning.”
Den nya funktionen följer efter andra Spotify-initiativ med fokus på låtskrivare och producenter, däribland Secret Genius-programmet samt svenska Equalizer Project som verkar för ökad jämställdhet bakom musiken” avrundar Spotify i kommentaren till ett besked som är lika efterfrågat somefterlängtat i upphovslägret.
Lars Nylin