25 januari 2018

LIVE Vinnarna korade LiveApan 2018

Livebranschens konferens Sweden Live i Norrköping innebar inte bara två dagar av montermässa, föreläsningar, showcases, möten och mingel med arrangörer, bokningsbolag och leverantörer. Konferensens traditionella showcases inleddes med prisutdelningen av Liveapan – ett arrangörspris instiftat av Sweden Live i samarbete med intresseorganisationen Svensk Live.

Årets främsta arrangörer korades i kategorierna Årets Arrangör, Årets Venue, Årets Arrangemang, Årets Nyskapare, Hederspriset, samt Svensk Lives pris för Årets insats.

Årets vinnare av LiveApor blev:

ÅRETS ARRANGÖR: Nöjet Konsert AB, Göteborg

Motivering:

”Ur sina snart fyrtioåriga rötter i Göteborgs och Västsveriges nöjesliv har årets mottagare av priset utvecklats att bli en betydande nationell konsertarrangör. För en lång och målmedveten satsning med kontinuitet, expansion och en stor portion passion för den levande musiken går Apan för ”Årets arrangör” till Nöjet Konsert AB, Göteborg.”

ÅRETS VENUE: Dalhalla, Rättvik

Motivering:

”Årets venue har fått ett välförtjänt internationellt rykte som en av Europas allra vackraste och mest spektakulära utomhusarenor. Från en vild idé i början av nittiotalet har det enkla kalkbrottet i skogen utvecklats till en arena med kontinuerligt över 20 stora evenemang årligen under sommarsäsongen, med besök av både svenska och internationella stjärnor. Priset tilldelas Dalhalla, Rättvik.”

ÅRETS ARRANGEMANG: U-Port, Ulricehamn

Motivering:

”Begreppet ”festivaldöd” känns väldigt avlägset när det finns uppstickare som den här musikfesten. I år arrangeras för femte året festivalen som i naturskön miljö gjort sig ett namn för sina fingertoppskänsliga bokningar och välkomnande atmosfär. För sin förmåga att skapa en oberoende festival präglad av omtanke om såväl publik som artister utses U-port i Ulricehamn till Årets arrangemang!”

ÅRETS NYSKAPARE: For Events AB, Skellefteå

Motivering:

”Med en stor dos nyfikenhet, innovationsförmåga och framför allt mod har årets nyskapare inte bara förgyllt Skellefteå med omnejd med konserter i ordinarie lokaler och arenor, utan också med driv och målmedvetenhet skapat ett helt nytt och unikt evenemang. ”En flotte” har lockat en tusenhövdad publik, och dessutom attraherat några av landets största artister – att uppträda på en flotte i Skellefteälven. Priset går till For Events AB, Skellefteå.”

HEDERSPRISET: Tommy ”Tompa Eken” Ekengren

Motivering:

”Som eldsjälen bakom först Ultrahuset i Handen och senare Kafé 44 på Södermalm har han i decennier varit en fadersfigur och ledstjärna för generationer av punks. Hans stora engagemang för unga, aspirerande punk- och rockband matchas bara av hans ännu större hjärta. Han har tidigare utsetts till en av de hundra viktigaste Stockholmarna genom tiderna och i år är det LiveApans tur att dela ut Hederspriset till Tommy ”Tompa Eken” Ekengren. Må han boka band och baka bullar i många år till!”
Svensk Lives pris för ÅRETS INSATS: #närmusikentystnar

Motivering:

Årets insats ruskade välförtjänt om hela vår bransch och ledde till positiva effekter som vi ännu inte sett slutet av. Att något så enkelt som att bryta tystnaden, prata med varandra och lägga skulden där den hör hemma kunde vara så kraftfullt var det nog ingen som hade kunnat väntat sig innan hösten 2017. Nu vet vi. Priset för årets insats tilldelas uppropet #närmusikentystnar.”

Sweden Live arrangeras av Blixten & Co, Headstomp, Jubel, Lifeline, Live Nation, Luger, MTA, United Stage, 2Entertain och Svensk Live.

Lars Nylin

Bilden: Sofia Andersson Lundberg och Reema Raja Riaz, For Events.