23 januari 2018

MELODIFESTIVALEN Poängsystemet förändras

SVT förändrar i år poängsystemet i finalen av Melodifestivalen så att fler bidrag får poäng av jurygrupperna. På så sätt får tittarnas röster större makt än tidigare.

De internationella jurygrupperna har tidigare bara delat ut poäng till sju av bidragen, med poängskalan 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12. Nu byts den skalan ut mot samma som används i Eurovision Song Contest: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12. Därmed får tio av de tolv finalisterna poäng och färre riskerar att hamna långt efter redan efter juryomröstningen.

– När vi bestämde oss för att ha tolv finalister blev folkets röst mer utspridd medan internationella juryns poäng fortfarande bara delades ut till sju låtar, därmed blev det en större koncentration av höga poäng på de låtar som samlade dem, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

Förändringen genomförs för att ge tittarna mer makt över resultat, enligt SVT.

Christel Valsinger