23 januari 2018

4 SNABBA Niclas Molinder/Auddly

Som MI rapporterat på annan plats har Auddly just ingått avtal med Universal Music Publishing Group. Vi ställde fyra snabba till Niclas Molinder, VD och grundare. 

Känns det som att det har lossnat nu?

– Verkligen! Att rulla ut Auddly med UMPG som första majorförlag är ett stort och viktigt steg som vi är otroligt glada att ta. Det är ett kvitto på att industrin har insett behovet av en datahub och att vi kan fylla en nyckelfunktion hos såväl major- som independentbolag.

Hur summerar du resan med Auddly hittills?

– Auddly har växt från en lösning för mig och mitt eget förlag med tre låtskrivare till ett svar på ett av den globala musikindustrins största problem. Det är en obeskrivlig resa. Vi var tidiga med lösningen, men i takt med att medvetenheten kring frågan nu har växt så har även möjligheterna skjutit i höjden.

Vad väntar framöver?

– 2018 blir ett spännande år som ni snart får höra mer om. Vi kommer att ingå samarbeten med fler parter i metadatakedjan och placera oss i en allt mer central position. Det är dags för musikindustrin att börja samarbeta inom datainsamling och vi fortsätter att jobba för ett transparent dataflöde för alla. Vi är ett starkare team än någonsin och jag är förväntansfull.

Vem är Niclas Molinder?

– Efter att ha varit låtskrivare i över 20 år har jag numera fullt fokus på att driva initiativ som förbättrar situationen för musikskapare – framförallt med Auddly som konkret verktyg, men även genom Music Rights Awareness Foundation och Songwriting Camps som ligger mig varmt om hjärtat. Just nu ägnas all min vakna tid åt det och min kära familj.

Lars Nylin/Daniel Johansson

Läs mer: UMPG i samarbete med Auddly