16 januari 2018

MUSIKBOLAG Releaseåret 2018 rivstartar

Grammis närmar sig för att belöna musikåret 2017. Men 2018 har redan hunnit rulla igång med nytt från Watain och strax First Aid Kit. Men mer kommer, mycket mer. Musikindustrin listar några spännande titlar från det första kvartalet.

Watain har redan hunnit släppa Trident Wolf Eclipse, som denna vecka toppar listorna för fysisk försäljning och för vinyl, kompletterat med en stark start som trea på stora albumlistan.

Om en vecka släpps First Aid Kits nya album Ruins. Efter ett 2017 som ytterligare cementerat duons rykte som en svensk export av högsta klass kommer plattan som många tror blir gruppens listgenombrott internationellt. I Sverige nådde föregångaren Stay Gold första platsen 2014 och The Lion’s Roar från 2012 har hittills legat 193 veckor på topp 60.

Mest listmeriterade artist med release under årets första månader är annars Bo Sundström. Bo Kaspers frontman har i sitt band gjort till vana att bli etta på listan. Men denna gör han ett sidoprojekt och tolkar jazzörhängen på albumet Jazz på svenska. Det första albumet under eget namn, Skåne från 2005, nådde som bäst plats 6.

Möjligen mest omtalade albumdebutant är Janice som kommer med Fallin’ Up i början av februari. Janice, ännu en begåvning född i Tensta Gospel Choir, nämns flitigt som efterföljare till Sabina Ddumba och Seinabo Sey i något som slarvigt kan etiketteras som svensk soul.

Anna von Hausswolff har med sina tre album smugit fram till en position som ständigt topp 10-namn på albumlistan. Nya Dead Magic kommer i februari. En nykomling på albumfronten som redan hunnit få mycket uppmärksamhet är Sarah Klang. Klang, precis som von Hausswolff från Göteborg men nu bosatt i Stockholm, hade blivit omtalad redan efter ett antal festivalframträdanden 2017. Hennes medverkan i På spåret nyligen satte ytterligare fart på något som kan gå in under rubriken angenäm hype. Klang gör sina jazzfärgade låtar på lilla Pangur Records. Jenny Wilson släpper  Excorcism i mars

Silvana Iman nöjer sig med singlar i kvartalet, det nya albumet kommer i maj, men kompletterar med film om sig själv och i mars en bok. Iman kommer helt klart att kratta manegen innan uppföljaren till 2016 års Grammisbelönade Naturkraft.

Tomas Andersson Wij och Uno Svenningsson följer upp Så mycket bättre med nyheter. Andersson Wij har på Avsändare okänd samarbetat med The Deportees och Niki & The Dove. I Svenningssons fall handlar det om en dokumentation av medverkan i TV-serien plus andra tolkningar. Imperial State Electric är ett annat listbekant namn med nytt i februari.

Andra med nytt i första kvartalet:

Jonas Lundqvist

Familjen

El Perro Del Mar

The Bongo Club

Nina Kinert

Anja Brigell

Bergen

Rhymes

Red Mecca

The Confusions

The Vanjas

Tribulation

Ellen Sundberg

David Urwitz

Niklas Lind

Peter von Poehl

The Exorcist GBG

Slowgold

Easy October

Annersand

Honungsvägen

Linus Hasselberg

Arvid Nero

500 Mil

Grant

Wendy McNeill

Elias

Caroline Wickberg

Norma

Alleergic To Humans

Anna Sundström

Katharina Nuttall

Knivderby

Trummor & Orgel

Johan Airijoki

Gibrish

Lars Nylin