5 december 2017

SPOTIFY Årets mest spelade

13 juni var den dag 2017 då världen streamade Spotify allra mest. Vad som lyssnades på då och övriga 364 dagar står mer klart när Spotify nu sammanställt de mest spelade låtarna och albumen under året. Zara Larsson var den mest streamade svenska artisten.

Ed Sheeran är den mest spelade artisten 2017 globalt, och fortsätter att vara den mest streamade artisten på Spotify med 47 miljoner lyssnare i månaden. Sheerans album ÷ (Divide) är det mest spelade albumet globalt och Shape of You blev i år den mest spelade låten på Spotify någonsin, och har i dagsläget spelats över 1,4 miljarder gånger.

– Ed Sheeran har dominerat det här året med släppet av hans rekord-album Divide. Det är inget tvivel om att 2017 var ett Ed Sheeran-år och vi är otroligt glada över att så många miljoner musikfans har upptäckt, lyssnat och delat hans musik på Spotify. Grattis Ed till den otroliga framgången, säger Stefan Blom, Spotifys Chief Content Officer.

Även bland svenska Spotify-användare är Ed Sheeran den mest populära artisten 2017, följt av Zara Larsson som är den mest spelade svenska artisten.

– Vi är så otroligt glada över att gratulera Zara Larsson till förstaplatsen på listan över årets mest spelade svenska artister på Spotify! Det är ett starkt bevis på hennes framgång och vi ser fram emot att följa drottningen av pop under många år framöver, säger Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify.

Bland de mest populära låtarna i Sverige återfinns globala topp-hits som Shape Of You och Despacito – Remix, följt av nordiska succélåtar av Kygo, Zara Larsson, Kamferdrops, Joakim Lundell och Martin Jensen.

2017 var även ett stort år för hiphop som fortsätter att spela en stor roll i musiklyssnandet världen över. I genomsnitt ökade lyssnandet på hiphop med 74% det senaste året enligt Spotify-data – en signifikant ökning, särskilt sett till hiphopens popularitet under 2016.

Lyssnandet av latinamerikansk musik har ökat med 110%, med två latinamerikanska låtar på förstaplatsen på Spotify för första gången: Despacito och Mi Gente och totalt tio latin-låtar på Spotifys globala Top 50. Despacito – Remix av Luis Fonsi och Daddy Yankee feat. Justin Bieber kröntes till ‘Song of the Summer’ på Spotify, vilket tydligt visar att latinamerikansk musik har haft global spridning varit under det gångna året. Daddy Yankee var också den mest spelade artisten på Spotify i juli – första gången någonsin för en latinamerikansk artist.

Utöver Spotifys sammanfattning av musikåret kan även användare upptäcka sina personliga listor över mest spelade artister och låtar genom att besöka 2017wrapped.com.

Musikåret 2017 på Spotify

SVERIGE

Mest spelade artister i Sverige

Ed Sheeran
Zara Larsson
Coldplay
The Chainsmokers
Håkan Hellström
Kygo
Avicii
Drake
kent

The Weeknd

Mest spelade svenska artister och grupper i Sverige

Zara Larsson
Håkan Hellström
Avicii
kent
Hov1
Veronica Maggio
Lars Winnerbäck
Joakim Lundell
Axwell /\ Ingrosso
Miriam Bryant

Mest spelade låtar i Sverige

Shape of You – Ed Sheeran
Despacito – Remix – Luis Fonsi
Something Just Like This – The Chainsmokers
It Ain’t Me (with Selena Gomez) – Kygo
More Than You Know – Axwell /\ Ingrosso
Symphony (feat. Zara Larsson) – Clean Bandit
Jag trodde änglarna fanns – Kamferdrops
All I Need – Joakim Lundell
Solo Dance – Martin Jensen
I’m the One – DJ Khaled

Mest spelade album i Sverige

÷ – Ed Sheeran
So Good – Zara Larsson
Starboy – The Weeknd
Hov1 – Hov1
Illuminate – Shawn Mendes
Stoney – Post Malone
x – Ed Sheeran
More Life – Drake
DAMN. – Kendrick Lamar
Evolve – Imagine Dragons

GLOBALT

Ed Sheeran var världens mest spelade artist på Spotify med över  6,3 miljarder streams det här året. Han övertar tronen efter Drake som tog förstaplatsen både 2015 och 2016. Drake är den enda artisten på topp 5 från förra året, medan Ed Sheeran, The Weeknd, Kendrick Lamar och The Chainsmokers alla är nya i topp 5 det här året.

Ed Sheeran
Drake
The Weeknd
Kendrick Lamar
The Chainsmokers

Mest spelade låtar globalt

Ed Sheerans Shape of You gick förbi Drakes One Dance och blev därmed den mest populära låten någonsin på Spotify med över 1,4 miljarder streams.

Shape of You – Ed Sheeran
Despacito – Remix – Luis Fonsi, Daddy Yankee feat. Justin Bieber
Despacito – Luis Fonsi feat. Daddy Yankee
Something Just Like This – The Chainsmokers & Coldplay
I’m the One – DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper, Lil Wayne

Mest spelade album globalt

Efter släppet av ÷ (Divide) i mars har Ed Sheerans album nått över 3,1 miljarder streams på Spotify, vilket gör det till det mest streamade albumet i år.

Divide – Ed Sheeran
More Life – Drake
DAMN. – Kendrick Lamar
Starboy – The Weeknd
Stoney – Post Malone

Mest spelade breakout-artister

2017 var ett stort år för artister i grupper som bröt sig loss för en solokarriär. Camila Cabello, Harry Styles, Liam Payne och rapparna Lil Pump och Trippie Red gick alla solo i år och slog igenom stort på egen hand.

Camila Cabello
Harry Styles
Liam Payne
Lil Pump
Trippie Redd

Mest spelade grupper globalt

Coldplays samarbete med The Chainsmokers i låten Something Just Like This tog dem till toppen av listan över mest spelade grupper i år.

Coldplay
Imagine Dragons
Maroon 5
Linkin Park
Migos

Mest musikaliska dag 2017 globalt:

13 juni, 2017 (dagen med mest streams per användare)

Lars Nylin

Foto Malin Ingrid Johansson