4 december 2017

4 SNABBA Mattias Tell/VIVA GBVG

Den nionde december arrangeras musikkonferensen VIVA GBVG (Göteborg Västra Götaland) med konserter och musikrelaterade programpunkter på tre olika scener och klubbar i Göteborg. Bakom arrangemanget står Westside Music Sweden, en plattform av 15 lokala och regionala musikbolag. Vi bad koordinator Mattias Tell berätta mer.

VIVA GBVG  är en ny festival och konferens. Vad är bakgrunden till att den uppstått?

– Det är allt som händer här nere, med många små bolag som Adore, Luxury, Welfare och Suicide för att nämna några och många arrangörer i olika städer som driver på och så givetvis alla band och artister härifrån.  Iggy Pop spelar senaste singeln med Pale Honey på BBC medan Slowgold bara är bäst och Sarah Klang är väl den mest lovande artisten landet har? Och det känns inte som en total slump att det händer. Vi kan nog delvis skylla på scener som Bengans och Oceanen som är i perfekt storlek och tillgängliga, på Pustervik som är landets bästa liveställe och att det numera också finns livemusik ganska regelbundet i Trollhättan, Skövde, Borås, Alingsås, etc. VIVA vill bara blåsa in ännu mer syre i det rummet och lyfta det som händer än mer.

Vad skiljer VIVA GBVG från andra musikkonferenser?

–  Det är nog att vi tar vara på den kompetens och det driv som finns här på plats. Vi är en bit utanför din vanliga radar och istället för att kompensera det så sätter vi det i centrum. Vi blandar upp allt med internationella gäster från Bella Union, Reeperbahn, Gigmit, Zandari Festa men det är lika viktigt att Pacaya Records, Imagine Sweden och Beardmen är på plats. Worlds collide.

Vem ska åka på den?

– Sen vi bestämde oss för det här har vi sagt att vi ska bygga på musiker, arrangörer, aktörer och vanligt folk med intresse för musik, så där står vi kvar. Spännvidden är satt mellan lokalt och globalt, och med en närhet till alla gäster. Det är ok att vara helt ny som arrangör och ändå prata med Reeperbahn, att ha spelat i hundra år och ändå träffa en arrangör från Skövde som det går att göra saker med – och vi hoppas kunna få folk att mötas. Vi är inte något epicentrum egentligen, det finns inga majorbolag här nere men vi låtsas inte som det heller. Däremot så har vi en scen där folk hjälper varandra och är stolta för varandras framgångar så vi kör på det istället. Alla är således mer än välkomna.

Vad får man absolut inte missa under dagen?

– Vi har en bra bredd på livemusiken så bara den är värd besöket, med allt från punk och elektroniskt till country och hiphop. Gällande konferensen ska du inte missa när Ulf från Klubb Undergrunden bjuder på sin orakel-ness, Jenny från Kontoret som har Sveriges minsta och finaste venue, eller Superpuma Records Pelle och den resan de gjort med Daniel Norgren, eller Ann-Sofie från Spiders som släpper nytt tidigt nästa år, eller Timo Räisänen som nyss gjort en grym skiva på svenska. Det är nog bäst att inte missa något alls faktiskt.

Christel Valsinger