21 november 2017

#närmusikentystnar – så reagerar branschen

Uppropet #NärMusikenTystnar, där kvinnor i musikbranschen delar eller ställer sig bakom berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier, har väckt många och starka reaktioner. MI har samlat några av dem.

Uppropet publicerades först i Dagens Nyheter den 17 november och går att läsa i sin helhet här. Reaktionerna kom snabbt.

Sony Music Swedens VD Mark Dennis gjorde ett uttalande på musikbolagets Facebook-sida samma dag:

”Tack till de som vågat dela med sig av sina berättelser under dessa dagar. Det här är en extremt mörk sida av musikbranschen som nu, tack och lov kommer i det ljus det ska vara. Vi kommer att lägga all kraft på att korrigera dessa skevheter och konstaterar samtidigt med stor sorg att vi har tagit alldeles för lätt på vad som visat sig varit skrämmande strukturella problem.”

Uttalandet delades vidare av Per Sundin, VD Universal Music Sweden med tillägget:

”Vill understryka och ställa upp på det min vän och kollega @markdennis skrivit. Vi har ett ansvar och vi måste agera nu!”

I en kommentar till Music Business Worldwide säger Warner Musics Swedens VD Jonas Siljemark:

”It’s taken true bravery to step forward and speak up about these terrible problems.We must work together to create the changes that will help rid our industry of harassment and discrimination.”

I en artikel i Expressen om uppropet och kulturen i musikbranschen gör Warner Music också följande uttalande:

”Det är uppenbart att det förekommer oacceptabla beteenden i musikbranschen och vi måste arbeta tillsammans för att skapa verklig förändring. Det krävs mod för att tala ut och eventuella oegentligheter som uppmärksammats ska hanteras noggrant och seriöst. Vi är fast beslutna att tillhandahålla en säker och professionell arbetsmiljö för alla, fri från all form av trakasserier eller diskriminering.”

Musikförläggarna gjorde ett gemensamt uttalande:

”Vi, musikförläggare och ledamöter av Musikförläggarnas styrelse, har alla tagit del av de senaste veckornas berättelser om sexuella trakasserier och bristande jämlikhet i vår bransch. Vårt löfte är nu att agera kraftfullt för att förändra kulturer, beteenden och ojämlika strukturer. Som chefer i musikbranschen, kommer vi att agera som förebilder i detta förändringsarbete. Som ledamöter i branschorganisationen Musikförläggarna, kommer vi att fortsätta att ta ett gemensamt ansvar för den långsiktiga förändring som krävs för att det ska råda lika villkor för alla, oavsett kön, i musikbranschen.”

/Eric Hasselqvist, Styrelseordförande, Musikförläggarna, VD, Publishing Company TEN; Åsa Enström, Vice styrelseordförande, Musikförläggarna; Vice President Business and Legal Affairs & General Counsel, BMG Rights Management (Scandinavia); Kerstin Titti Mangert, Skattmästare, Musikförläggarna Ägare, KMS Business Development,; Gunnar Helgesson, VD, Gehrmans Musikförlag; Niclass Björlund, Ägare, Edition Björlund AB; Anette HökengrenGeneral Manager & Director Film, TV & Advertising, Sony/ATV Music Publishing Scandinavia; Mimmi Bashiri, VD, Extreme Music Scandinavia; Lars Karlsson, VD, Warner/Chappell Music Scandinavia & Warner/Chappell Music Germany; Martin Ingeström, VD, Universal Music Publishing Group; Johnny Tennander, VD, Sony/ATV Music Publishing Scandinavia; Sanken Sandqvist, VD, BMG Rights Management (Scandinavia), BMG Scandinavia

Intresseorganisationen Musiksverige gick ut med ett pressmeddelande den 16 november (artikel i MI här) och meddelade att den nu får som överordnat uppdrag att verka ”för en jämställd bransch utan utrymme för kränkningar, sexuella trakasserier eller övergrepp.”  Elisabet Widlund, styrelseordförande för Musiksverige och VD för Musikförläggarna, intervjuades i SVT:s Morgonstudion tillsammans med artistduon Rebecca & Fiona. Klippet kan ses här.

SKAP:s ordförande Alfons Karabuda uttalade sig i ett nyhetsbrev och sa bl a:

”Den senaste tidens lavin av fruktansvärda berättelser från kvinnor som vittnat om sexuella kränkningar och övergrepp har gjort oss alla plågsamt medvetna om att problemet skär igenom hela samhället, alla branscher, även musikbranschen. Det är tydligt att en förändring måste ske. Inte om tio år. Inte om femtio. Nu.
/…/
Dessa systematiska övergrepp skadar inte bara enskilda individer, utan hela vår musiksfär och hela vårt samhälle. Vi förlorar alla på att vissa grupper kontinuerligt blir diskriminerade.”

Bokningsagenturen och liveunderhållningsbolaget Blixten & Co skriver på sin hemsida:

”#närmusikentystnar

Idag har vi tagit del av ett nytt upprop, i följderna av #metoo och #tystnadtagning, där 1993 kvinnor i alla delar av musikbranschen berättar om övergreppen, sexismen och tystnadskulturen de får utstå. Tack alla ni som haft modet att dela med er!

Även vi är en del av den skeva maktstrukturen i musikbranschen och jobbar metodiskt efter nolltolerans då det kommer till sexuella trakasserier och andra kränkande beteenden.

Men, vi behöver jobba ännu hårdare för att säkerställa att ingen som jobbar med oss, eller på uppdrag av oss, skall utsättas för något kränkande. Vi kan bara bli bättre.”

/ Leif ”Blixten” Henriksson, Lovisa Delehag, Sandra Nordin, Thomas Sebelius, Johan Lindqvist, Henrik Berndtson – Ledningsgruppen Blixten & Co.

Många verksamma i musikbranschen har också gått ut med personliga, men offentliga, uttalanden. Pontus Sillrén, bokningsagent på United Stage, skriver bl a:

”Lika upprörande som vittnesmålen är, är det upplyftande att den här kollektiva resningen sker. Det är så mäktigt att se informella nätverk, som i generationer använts av oss män för att upprätthålla och ursäkta sexism, nu kan användas som en positiv solidarisk kraft för att bryta sönder strukturerna.

För även om varje övergrepp är vidrigt är det inte de enskilda gärningsmännen i sig det här handlar om utan den maktfördelning som tillåter att det sker som är den stora tragedin. Den som jag och du mer eller mindre medvetet i stort och smått dagligen upprätthåller.”

Christel Valsinger