20 november 2017

NYLIN om #närmusikentystnar

MI:s Lars Nylin om vittnesmålen från kvinnor i musikbranschen i följd på #MeToo – och vad vi måste göra nu.

1993 kvinnor i musikbranschen som vittnar om och/eller stöttar vittnesmål om missdåd. Uppropet som presenterades i Dagens Nyheter i fredags kom tyvärr inte som någon chock. Inte alls. Därtill har alla sorters snedsteg och missdåd varit på tok för vanliga. Sexuella likväl som patriarkala.

Men förhoppningsvis fungerar det som den slutliga väckarklockan. Det känns trots allt lite så. Nu har tiden kommit när det inte längre får råda tyst godkännande av beteenden som inte hör hemma i något sammanhang, men extra mycket inte så i en bransch som inkluderar så många unga, osäkra, oskyddade.

De av oss män i musikbranschen som har självbilden att vi är kloka och vettiga måste också vi rannsaka oss. Vi har kanske inte bevittnat missgrepp, men hört missdåd berättas om, men fegt skjutit det ifrån oss.

Det är fullt möjligt att jag själv förekommit i underlaget, utifrån de roller och (makt)positioner jag haft på olika musikbolag genom åren. I så fall vill jag, för vad det är värt be om ursäkt, det har verkligen aldrig varit min intention att förminska någon eller utnyttja min sits. Har jag gjort något som upplevts som en kränkning VAR det en kränkning och jag en av skurkarna.

Men privata vinklar på detta får inte skymma det enda centrala: att skiten måste bort, att vidriga beteenden trycks ner i historiens sopkorg.

Lite överallt på nätet ser jag att #MeToo enligt vissa gått till överdrift, även många kvinnor skyndar till och tycker så. Men detta kan ALDRIG gå till överdrift. Det kan aldrig för många gånger sägas att det behövs en ändring. Nu.

Vi har på annan plats i MI samlat reaktioner från musiksammanhanget som vi noterat. Påminn oss gärna om andra. Det uttalande som personligen träffat mig bäst hittills är nog det från Marit Bergman:

”Kära killar. Jag kan förstå om er instinktiva reaktion är att säga ”Det var inte jag!!'”. Men jag föreslår att ni håller det för er själva. Annars är det nästan som att ni inte lyssnar. Lyssna, ta in, förstå problemet och förstå hur sexuellt våld hör ihop med allmän brist på respekt. Säg till nästa gång din vän drar ett dumt skämt på dina kvinnliga kollegors bekostnad, låt det få riktiga konsekvenser när du får höra om män som betett sig illa (även när det är nån ni gillar och respekterar musikaliskt). Om du ”inte är sån”, vad bra då, fortsätt så, var en inspiration för männen omkring dig.”

#närmusikentystnar

Lars Nylin