7 november 2017

DIGITALT Kobalt Capital investerar 5 miljarder i rättigheter

Kobalt Capital, dotterbolag till Kobalt Music, har nu stängt en andra fond som ska investeras i musikrättigheter. Fonden är på motsvarande 5 miljarder kronor.

Investeringen kommer från den brittiska pensionsfonden Railpen och andra investerare. Kobalt Capitals första fond, som lanserades 2011, har hittills investerat omkring 3 miljarder kronor i musikrättigheter.

”Under sex år med den första fonden har vi gjort drygt 100 investeringar och levererat attraktiv avkastning till våra investerare. Med stöd av framstående institutionella investerare stödjer det vår strategi och utsikterna för en robust musikindustri på uppgång”, säger Johan Ahlström, vd för Kobalt Capital, i en kommentar till Music Business Worldwide.

Kobalts grundare Willard Ahdritz (bilden) kommenterar i ett pressmeddelande hur Kobalt Capital fungerar i relation till Kobalts affärsidé att inte äga rättigheter:

”Kobalts syn har från första dagen varit att vi inte äger rättigheter eftersom det skapar intressekonflikter med våra klienter. När våra klienter vill kapitalisera på det ökade värdet, som Kobalt har skapat, ger den här fonden med institutionella investerare dem möjligheten att sälja sina rättigheter och stanna kvar hos Kobalt. Det har varit en väldigt framgångsrik modell”.

Lars Nylin