3 november 2017

Karin Rehnqvist får Musikförläggarnas hederspris 2017

Musikförläggarnas hederspris 2017 tilldelas tonsättaren Karin Rehnqvist för hennes betydande insatser i svenskt och internationellt musikliv. Renqvist tar mot priset vid Musikförläggarnas pris 10/11.

Motiveringen säger bland annat att Karin Rehnqvist är den som förbinder oss med vårt arv, vår folkton och dess säregna röster, den som oförskräckt ritar framtidens musik med baklängesfigurer och klär den i lika bländande ljus som svidande mörker. Karin Rehnqvist tar emot priset på galan Musikförläggarnas Pris fredagen den 10 november på Berns Salonger i Stockholm.

– Jag ser det som en stor uppmuntran att fortsätta söka nya klanger och uttryck som berör. Att komponera är krävande. Detta ger mod och kraft, säger Karin Rehnqvist.

Musikförläggarnas hederspris delas årligen ut av branschorganisationen Musikförläggarna och tillfaller en eller flera musikskapare som gjort betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv samt tjänat som extraordinär inspirationskälla. Mottagaren utses av Musikförläggarnas styrelse.

Årets motivering: Hon är bron mellan diktarens viskningar och vallflickans rop, en stig att följa mellan sagans ursprung och samtidens tonspråk. Hon är den som förbinder oss med vårt arv, vår folkton och dess säregna röstar, den som oförskräckt ritar framtidens musik med baklängesfigurer, klär den i lika bländande ljus som svidande mörker. Musikförläggarnas hederspris 2017 tilldelas tonsättaren Karin Rehnqvist.

Hederspriset har tidigare år delats ut till Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel och Benny Andersson & Björn Ulvaeus. Förra året gick det till textförfattaren Kenneth Gärdestad.
Läs mer om Musikförläggarnas Pris på www.musikforlaggarnaspris.se