19 oktober 2017

4 SNABBA Lisa Cronstedt/Ifpi om Grammis 18

Den 8 februari 2018 delas 21 Grammisar ut på Grand Hôtel i Stockholm. Närmare bestämt sker det i ärevördiga Vinterträdgården, gammal klassisk Grammismark sedan Grammis nystartade där 1988. Det blir även en helt ny kategori.

Blir det några nyheter i kategorierna och allmänna upplägget?

– Nytt för i år är att det inte blir en tv-sänd gala. Vi har uppdaterat juryn samt ändrat något i kategorierna med en helt ny kategori som heter Årets alternativa pop. Vi har nämligen haft en topp bland anmälningar i just popkategorin och ville bredda den genom att göra på det här sättet. Dessutom utgår Soul och vi renodlar Hiphop-kategorin till att heta endast Årets hiphop. Sammanlagt kommer 21 priser att delas ut på Grand Hôtel den 8 februari.

Tillbaka till klassisk Grammismark i lokalvalet, hur resonerade ni där?

– Eftersom vi inte tv-sänder galan i år har vi kunnat titta på ett fler antal lokaler där vi inte behöver plats för kameror. Det finns många fördelar att vara på samma plats, d.v.s. att vi har föreställning, buffé och fest i samma hus. Ett ytterligare skäl är att Grand Hôtels lokaler rimmar med ett av Grammis värdeord – Exklusivitet – och det är just vad det kommer bli på Grammis 18 – Exklusivt.

Ofrånkomligt blir då frågan: hur många får plats?

– Totalt med nominerade, jury och gäster får ca 850 personer en plats på Grammis 18. Eftersom det är en relativt stor minskning av antalet biljetter kommer Ifpis medlemmar att prioriteras när vi säljer biljetter, men självklart kommer övriga musikbranschen att kunna köpa biljetter men inte lika många som tidigare.

Vad finns annars på ditt bord just nu?

– Möten med våra nya producenter My och Ulrica, förbereda juryn för röstning, PR, presskonferensen med vår nya kommunikationsbyrå Patriksson, träffa partners och arbeta med deras engagemang kring Grammis. För Ifpis del har vi ett medlemsmöte som kommer upp den 27 oktober och vårt tredje seminarium i serien som vi kallar Off The Record. Inbjudan kommer!

Lars Nylin