16 oktober 2017

FÖRLAG Helhetssyn på Skandinavien bakom framgångar för Sony/ATV

Helhetssyn på Skandinavien och extra fokus på den nya generationen skandinaviska låtskrivare och artister. Så förklarar Sony/ATV den senaste tidens framgångar, som innefattar listoppande låtar med artister som Astrid S och Avicii och låtar med bl a  Zedd ft Alessia Cara och Chainsmokers.

Sony/ATV skördar för närvarande stora framgångar med kontrakteringar som innefattar listtoppande låtar med artister som Astrid S, Avicii, Scarlet Pleasure, Tove Styrke, Gulddreng, Sunrise Avenue och Alan Walker samt låtar med bl a Zedd ft Alessia Cara, Chainsmokers, Katy Perry, Justin Bieber, Ariana Grande, David Guetta, Zara Larsson, Demi Lovato, Jason Derulo och Halsey.

Sony/ATV’s Senior A&R’s Lasse Ewald och Christoffer Lindh berättar här mer om deras tänk och vägen framåt.

– Det är fantastiskt kul. Vi känner att vi har en stark roster i Sverige med Noonie Bao, Avicii, Astma & Rocwell, Lykke, Jocke Berg, Björn Yttling, Tove Styrke, Daniel Ledinsky med flera. Nu känner vi att vi börjar få ordentlig fart på de andra skandinaviska länderna, säger Lasse Ewald.

– En del i framgångarna tror vi beror på att vi ser på våra writers/artister som en skandinavisk roster. Vi har inte kontor i Oslo, Köpenhamn eller Helsingfors utan det är vi på kontoret i Stockholm som reser dit regelbundet. Det leder till att vi har en mindre roster – men att den sitter ihop bättre ur ett skandinaviskt perspektiv. Vi vill kunna ge samma möjligheter till alla våra skandinaviska upphovsmän. Vår ambition har alltid varit att brygga över lokala karriärer så att de blir internationella, och genom att ha en samlad roster känner vi att vi har de absolut bästa förutsättningarna för att göra det, säger Christoffer Lindh.

I Norge innefattar kontrakteringarna bl a:

* Astrid S, som har toppat norska listorna upprepade gånger och nu är på väg mot ett internationellt genombrott.

* Alan Walker, som hade en av 2016 års största låtar med Faded och har följt upp detta med flera hits.

* Lido, som har skrivit låtar åt Ariana Grande, Chance The Rapper och nu senast låg bakom fem låtar på Halseys senaste album.

* Anders Fröen, som har co-skrivit Alan Walkers singlar samt även varit med och skrivit en av årets största låtar i Zedd & Alessia Caras Stay.

– Norge har tagit ett stort kliv som musikskapande land de senaste åren och där är vi nu väl representerade känner vi. Förutom dessa namn har vi några nya som känns mycket spännande, och förstås även Kygo som är signad till vårt UK kontor. Arbetet med Astrid S har varit speciellt kul – vi signade henne som demoartist för tre år sen och har sen jobbat nära henne och hennes team med att hela tiden ta Astrid och hennes musik framåt. Och nu är hon på väg att slå igenom stort internationellt, säger Ewald.

På bilden: Alan Walker, Astrid S, Scarlet Pleasure, Noonie Bao.

Christoffer Lindh har A&R ansvar för Danmark hos Sony/ATV och har lett de senaste årens förändring och arbete där.

– Vi har känt att det har funnits mycket att göra i Danmark. Danmark kommer starkt nu och det känns mycket kul att få jobba med detta. Våra nya danska namn adderar väldigt mycket till vår skandinaviska roster och det har varit ett bra år för oss på listorna där. Några av dem har även tagit klivet ut i världen och det blir vårt fortsatta fokus. Som det alltid är, säger Christoffer.

De danska kontrakteringarna och framgångarna inkluderar:

* Ronni Vindahl, som producerade och co-skrev MØs debutalbum och med cuts hos Kendrick Lamar, Avicii mfl.

* Thomas Troelsen, som har varit med och skrivit This One’s For You med David Guetta/Zara Larsson och singlar med bl a Flo Rida, Jason Derulo och Justin Bieber.

* Kewan, producent och låtskrivare som nyligen hade elva låtar på Spotifylistan inklusive ettan.

* Scarlet Pleasure som nyligen har toppat såväl radio som singellistan och som nu har plockats upp av Virgin US. Vann nyligen Årets Låt på danska P3 Guld.

* Gulddreng, vars sju första singlar gick rakt in på #1 i Danmark.

* Anoki, producent och låtskrivare bakom Martin Jensens internationella hit Solo Dance.

* Andreas Sommer, producent och låtskrivare bakom stora danska artister som Marie Key och Rasmus Seebach, som gick in som 1:a på singellistan förra veckan.

* Michelle Drew, artist & låtskrivare som skrev en av 2016 års största låtar, Model med Gulddreng. Som artist har hon nyligen signat med Warner Records.

Från Finland har Sony/ATV just nu stor framgång med rockbandet Sunrise Avenue, vars nya album förra veckan gick rakt in på förstaplatsen i Tyskland.

– Det är också extra kul att se många av våra nya namn och en ny generation av writers ta fina kliv. Vi har spenderat mycket tid och fokus på de nya namnen vi har kontrakterat och nu ser vi att det börjar ge resultat; Astrid S, Skott, Sandro Cavazza, Smith & Tell, Kewan och Alan Walker är alla exempel på detta. Och vi har några nya på gång nu, det känns väldigt inspirerande, avslutar båda.

Christel Valsinger