Nyheter 22 september 2017

Internationella samarbetet ”Keychange” ska stärka kvinnor i musikindustrin

GNUČČI, Pale Honey, IMAN, VAZ, Anna Ingler och ytterligare fem kvinnor inom svenskt musikliv, har valts ut att delta i ett tvåårigt internationellt musiksamarbete, på initiativ av brittiska PRS Foundation. Programmet, som är EU-finansierat, går under namnet Keychange och presenterades på Reeperbahn Festival i Hamburg.

– Det betyder mycket att det tas initiativ som det här, och förhoppningsvis kommer det att göra skillnad i musikbranschen. Att det är fler som adresserar uppenbara problem och hinder är verkligen en nyckel till förbättring, säger Anna Ingler, Digital Sales & Marketing Manager på Cosmos Music och initiativtagare till Upfront Producer Network som kommer att delta i programmet.

– Det känns superkul att bli utvald till det här, jag ser verkligen fram emot att träffa alla andra som är med i ”Keychange”!

PRS for music är den brittska motsvarigheten till STIM och genom fonden PRS Foundation stöttas ny musik. Organisationen har nu tilldelats 200 000 euro ur EU-programmet Creative Europe, för ett talangutvecklingsprogram under namnet ”Keychange”. Syftet med ”Keychange” är att stärka kvinnors artistiska och ekonomiska värde i musikbranschen och uppmuntra samarbete över europeiska och andra internationella gränser. Målet är att skapa en bättre och mer inkluderande musikindustri för nuvarande och framtida generationer.

60 kvinnliga artister och innovatörer från sex olika länder har valts ut som kommer att inbjudas till att delta i en serie showcase, diskussioner, samarbeten och kreativa lab under sju internationella festivaler. ”Keychange” ska kulminera i ett slutligt event i Europa Parlamentet i Bryssel 2019, där ett manifest för förändring ska presenteras.

De sex länderna varifrån deltagarna kommer är Sverige, Spanien, Island, Tyskland, Estland och Storbritannien. Deltagare från Sverige är GNUČČI, Pale Honey, TMRW, IMAN (bilden), VAZ, Anna Ingler, Theodora Nordqvist, Anna Christoffersson, Jenny Vaz och Malin Ingrid Johansson.

Programmet genomförs även I samarbete med Auddly, Musikcentrum Öst, Reeperbahn Festival, Iceland Airwaves, BIME, Tallinn Music Week, Way Out West, The Great Escape och Mutek.

Christel Valsinger