12 september 2017

4 SNABBA Jonas Holst/UMP om Roygalan

När Roygalan arrangeras av Film&TV-Producenternas 10 oktober har Universal Music Publishing två av tre nomineringar i kategorin ”Bästa musik i reklamfilm”. MI bad Jonas Holst på UMP reda ut begreppen.

Vad är Roygalan?

– Roygalan (http://roygalan.se ) arrangeras av Film & TV Producenterna och syftar till att uppmärksamma Sveriges bästa reklamfilmer och alla de olika personerna bakom dessa. I år arrangeras galan för 15:e året i rad. På årets gala delas följande priser ut: Bästa Reklamfilm, Bästa Reklamfilmsregissör, Bästa Reklamfilmsfotograf, Bästa Animation, Bästa Visuella Effekter, Bästa Reklamfilmsklippare, Bästa Musik i Reklamfilm, Folkets Pris samt Roy Jr.

För att prata sportspråk: hur känns det att UMP har två av tre nomineringar?

– Det känns väldigt bra. Vi har med två väldigt fina bidrag i år där båda låtarna på ganska olika sätt får vara bärande i berättandet. Det är kul.

Hur är annars dagstemperaturen för ”synkar”?

– Hög skulle jag säga! Antalet ”synkar” ökar, användningen av musik sprider sig och allt fler blir bättre på att ”köpa” och förstår musikens värde i filmerna. I och med Roygalans pris för bästa musik så får musikvalet än mer sin självklara plats i den kreativa processen hos regissör och byrå och kanske kan utmana andra att inspireras ännu mer.

Vad är hetast i övrigt på ditt bord just nu?

– Musikaliskt, allt och lite till! Vi på Film & TV här på Universal Music Publishing (med kollegorna Rebecca Edwards, Linnea Arlid, Nadja Chatti och André Brink) är ju allätare med tanke på vårt jobb. I hörlurarna på väg till jobbet just nu är det nya albumet med Susanne Sundför. Jobbmässigt med briefer är det också otroligt spretigt. Från improvisationsjazz till Hollywoodfilmer, lokala långfilmer och olika former av reklam, från Turkiet till Australien och allt där emellan. Mycket på bordet för oss alla och en otroligt spännande tid.

Fotnot: Nominerade i ”Bästa musik i reklamfilm”: Easy till filmen You Can Never Be Too Much You för Georg Jensen. Skriven och producerad av Magnus Lidehäll, Salem al Fakir och Seinabo Sey. Inspelad av Seinabo Sey.(UMP)
The Ground Beneath Us till Allt börjar med en bra lärare för Lärarförbundet. Producerad, skriven och inspelad av Christian Svensson och Jonas Hong Soo Eriksson (Slutet är Nära) Sång: Daniela Sörensen (Sony ATV)
This is the Way till Pelle Pias resa för SJ. Skriven av E-type och MUD. Inspelad av The Strongest Man Who Ever Lived (UMP).

Lars Nylin