20 augusti 2017

ARTIST Benny Andersson solo på DG

När Benny Andersson släpper karriärens första album för solopiano blir det på prestigefyllda tyska Deutsche Grammophon.

På albumet som släpps 29 september presenterar Benny Andersson avskalade pianoversioner av 18 låtar från 40 år av låtskrivande.

– Under arbetet med den här inspelningen har jag förstått att den här musiken är en väsentlig del av mig. I strävan efter att nå kärnan i låtarna har jag insett att ju mer jag klär av dem desto närmare musiken känner jag mig, oavsett om det skapades förra året eller för 40 år sedan. På något besynnerligt sätt känns det som om jag spelar mina memoarer, säger han i ett pressmeddelande.

Första spåret är redan ute på bland annat Spotify och innebär klassikern Thank you for the music, hela albumet med Bennys pianoarrangemang släpps den 29 september.

– Det här var väldigt annorlunda jämfört med hur jag har gjort skivor tidigare. Det var en del av glädjen i det hela. Även utan bas, trummor, gitarrer, stråkar och sång på de här låtarna så tycker jag att det finns substans i dem. Det var väldigt skönt att inse, fortsätter Andersson.

I ett internationellt pressmeddelande säger Universal Musics VD Lucian Grainge:

– Den här kollektionen för solopiano kommer att förstärka Bennys position som en av de största låtskrivarna i vår tid.

Frank Briegmann, VD för Deutsche Grammophon, fortsätter:

– Bennys låtar har revolutionerat popmusiken. På det nya albumet presenterar han en naknare bild av sitt musikuniversum än någonsin i hans karriär.

Lars Nylin