8 augusti 2017

MUSIKBOLAG MI har bläddrat i höstkatalogen

Bred mediafokus finns nu på singlar. Men det släpps oförtröttligt album. Massor av album. MI har bläddrat i höstkatalogen.

I de allra största musikmarknaderna har albumflödet varit sensationellt konstant genom sommaren med toppar som Jay-Z, Lorde och Lana del Rey, den sistnämnda toppade albumlistan även här hemma.

I Sverige har det varit lite lugnare med undantag som Lasse Stefanz och Miriam Bryant.

Men nu sätter det fart på allvar. En rundringning visar att hösten 2017 knappast blir kvantitativt lugnare än på senare år.

Mest nyfikenhet från såväl media som musikbutiker får ännu så länge Thåströms Centralmassivet, som släpps 29 september med förvarning i singeln Körkarlen om tre veckor. Centralmassivet följer upp guldsäljande Den morronen och kommer två veckor innan Thåströms turnépremär.

Kikki Danielsson är senare i år med i Så mycket bättre, därför kan vi räkna med avsevärt intresse för hennes Portrait Of A Painted Lady när det släpps i slutet av september. Bland gästerna på plattan finns gitarrlegenden Chris Spedding. Albumet är producerat av Sören ”Sulo” Karlsson, som själv är albumaktuell i oktober och då gästas av samme Spedding, en annan brittisk gitarrikon i Wilko Johnson, samt kultrösten Robert Wyatt.

Per Gessle följer upp vårens listetta En vacker natt och sommarens turné med albumet En vacker dag i slutet av september. Plattan är ett slags del två av den senaste utgivningen. Gessle har sagt om inspelningen i Nashville:

– Vi åkte dit ganska förutsättningslöst. Jag var nyfiken på att låta mitt låtskrivande möta Nashville och dess speciella musikkultur som alltid legat mej varmt om hjärtat. Jag ville inte forma materialet för mycket innan vi åkte, jag gjorde bara väldigt enkla akustiska demos. Sen lät vi de lokala musikerna vi anlitade påverka arrangemangen och produktionerna. Det blev helt fantastiskt. Vi fick äran att samarbeta med den yppersta gräddan av Nashville-musiker som normalt spelar med Willie Nelson, Alison Krauss, Dwight Yoakam, Dolly Parton och Linda Ronstadt.

På det kommande albumet gör Per Gessle bland annat en duett med legendaren John Holm, Det är vi tillsammans. På albumet finns också en duett med Linnea Henriksson i Känns som första gången.

En utgivning som MI ser mycket fram emot i september är Ulf Sturesons Alfta förr och nu. Stureson, alltid vidhängd etiketten ”kultsångaren”, gjorde 1996 ett av de mest kritikerhyllade svenska singer/songwriteralbumen någonsin i form av I overkligheten. 2007 kom det senaste albumet från den förre gitarristen i Traste Lindéns Kvintett. Nu är det alltså dags igen.

Den som väntat på egna låtar på svenska från Timo Räisänen har också fått ha tålamod. Men i september är det dags. Möjligen inspirerad av sina turnéer med Ted Gärdestad-låtar släpper Räisänen albumet Tro, hat, stöld som tidigare i år spelades in i klassiska RAK-studion i London.

I oktober kommer Frida Sundemos internationella debutalbum Flashbacks & Futures, i samband med Sundemo spelar i New York nästa månad släpps singeln Gold.

I oktober kommer också Jill Johnsons julalbum Christmas Island, i produktion av Anders Berglund. Johnsons album har i en lång svit alla nått topp tre på albumlistan. Detsamma gäller för Sven-Bertil Taube. Hans nya Så länge skutan kan gå, med sånger av pappa Evert, är resultatet av ett tredje samarbete med producenten Peter Nordahl efter de två hyllade Hommage-albumen.

Andra med album eller EP i höst: Ane Brun, Henrik Palm (före detta Ghost och In Solitude), Franska Trion, Arvid Nero, Sara Möller, Jari Haapalainen Trio, Goran Kajfes Subtropic Arkestra, The Haunted, Conny Bloom,  I’m Kingfisher, Moon Ape (svensk duo baserad i London), Nicolai Dunger, Vasas Flora och Fauna, Mariam The Believer, Hans Anellsson, Algesten, Love Antell, Tore Berger, Delagoon, Delorian, Landstrom, Holograms, Stillborn. På julplattan Won’t Be Home For Christmas samsas svenskar som Citizen K, Mikael Persson och Rambling Nicholas Heron med bl a 70-talslegenden Elliot Murphy.

Men detta är givetvis bara början på listan. Hör gärna av er med fakta om annat.

Lars Nylin