7 augusti 2017

4 SNABBA Alexandra Sundqvist/Barbro Hörberg-skildrare

Tidigare i år kom en hyllad biografi över Barbro Hörberg författad av Alexandra Sundqvist. I höst kommer ett sällskap artister, inklusive Frida Hyvönen och Mattias Alkberg, att tolka Hörberg på en turné. Nu med Sundqvist som en av producenterna. MI insåg att det var hög tid för en 4 SNABBA.

Poeten och sångerskan Barbro Hörberg var ett unikum när hon 1966 i Paris började skriva de texter och sånger som senare resulterade i låtar som Med ögon känsliga för grönt, 1973, och Gamla älskade barn, 1974. Hörberg, invald i Swedish Music Hall of Fame förra året, skrev personligt och utlämnande på ett sätt som i det skedet bara män tillåtits göra, om man ska vara krass. Männen i fråga har skildrats i biografier, men inte Hörberg som gick bort 1976.

Häromåret beslutade kulturjournalisten Alexandra Sundqvist att det var hög tid att ändra på det och började arbetet med den biografi kallas just Med ögon känsliga för grönt som slutligen gavs ut tidigare i år. Boken tillhör årets mest hyllade alla genrer räknade, den följs nu upp med en turné där Sundqvist i samarbete med United Stage letat fram ett antal nutida artister med kärlek till Hörbergs arv, bland dem finns namn som Frida Hyvönen, Mattias Alkberg, Love Antell och Sarah Riedel. Turnén inleds på Slagthuset i Malmö 11 oktober.

Vad är det som fascinerat dig med Barbro Hörberg?

– Inledningsvis så var det hennes texter, som textförfattare var hon unik. Hon skrev om vardagliga situationer, relationer och vanliga på kvinnor på ett nytt sätt i början av 1970-talet. Barbro tillförde nya perspektiv i svensk musik. Jag upptäckte henne först för några år sedan och blev nyfiken; Var det så att Barbro Hörberg ville skriva de texter hon själv saknade? Under arbetet med boken, då jag fick tillgång till Barbros privata material, blev jag också otroligt fascinerad av hennes liv och drivkraft. Hon var alltid på väg framåt, så väl konstnärligt som privat. Hela hennes liv handlade om frigörelse.

Vad kommer att presenteras på turnén?

– Det är en musikalisk biografi, där artisterna Frida Hyvönen, Love Antell, Sarah Riedel, Mattias Alkberg, Sibillle Attar, Linnea Olsson, Per Störby Jutbring och Isak Klasson tolkar Hörbergs låtar. Parallellt kommer jag att läsa stycken ur boken. Formen har växt fram organiskt; många av låtarna har bäring i hennes egen liv. Det blir en sömlös blandning av musik och text – och framförallt en hyllning till en av våra främsta artister.

Vem är du själv?

– Jag är kulturjournalist och har skrivit om musik, serier, film och litteratur i dagspress och magasin sedan 2004. Bland annat i SvD, Sonic, DN, Situation Sthlm och Expressen.

Vad har du för favoritartister i övrigt och kan du tänka dig liknande grepp kring andra?

– Oj, jag gillar så många! PJ Harvey, Leonard Cohen, Neil Young, Lana del Rey – och så klart alla artister som medverkar i Hörberg-turnén. De är alla personliga favoriter! Visst kan jag tänka mig att skriva fler musikbiografier, men boken om Barbro var så speciell att skriva – så jag har svårt att tro att jag ska kunna känna samma angelägenhet inför någon annan artist. Jag drevs av en känsla av att den här boken redan borde ha funnits. Men om den känslan uppstår igen så, ja, kanske.

Lars Nylin