24 juli 2017

4 SNABBA Lina Haskel/Chefredaktör Får Jag Lov/fotograf

Årets Dansbandsvecka i Malung är avslutad. MI har kollat med Lina Haskel, chefredaktör för tidningen FÅR JAG LOV och frilansfotograf, om hur årgång 2017 blev men också lite om genrens klimat i övrigt.

Vad tycker du om årets Guldklaven?
– Guldklavengalan, som ju är dansbandens stora branschfest och genrens motsvarighet till Grammisgalan, arrangerades i år för 18:e gången. Det är FÅR JAG LOV som tillsammans med Sveriges Radio och Dansbandsveckan i Malung står bakom det hela. Det kändes fint att hela galans tema var en hyllning till bortgångne Sven-Erik Magnusson. Bland annat framförde Olle Jönsson i Lasse Stefanz en finstämd version av Jag älskar dig ännu, och de båda Sven-Ingvarsmedlemmarna Oscar Magnusson, Sven-Eriks son, och Staffan Ernestam spelade flera av bandets låtar. De båda lovade också att förvalta Sven-Eriks arv genom att driva bandet vidare. Stort, eftersom Oscar tidigare sagt att Sven-Ingvars försvinner med Sven-Erik. Vinnarna av de olika Guldklavarna röstades fram av en jury och av svenska folket, och för första gången vann Casanovas priset som Årets Dansband.

Hur är ”formkurvan” för Dansbandsveckan?
– Dansbandsveckan startade på galakvällen och avslutades nu i lördags. De kvällar vi bevakade var det riktigt god stämning. I snitt hade veckan 6 200 besökare per kväll, och flest kom på onsdagen när publikmagneterna Lasse Stefanz spelade, då kom 7 290 besökare. Totalt passerade drygt 43 000 besökare entrén under sju kvällar, en liten tillbakagång jämfört med de senaste åren, men fortfarande en bra bit över 40 000-vallen som sprängdes redan 2010. Kul att man i år hade bokat ett isländskt dansband också, så att hela Norden var representerat på de sex dansbanorna.

Man kan notera rejäl uppgång av dansstreaming, håller genren på att bli digital?

– Ja, självklart hänger dansbandslyssnarna med i tiden och tar till sig streaming. FÅR JAG LOV erbjuder sedan länge färska spellistor på Spotify med de senaste dansbandslåtarna, och sedan några månader har även Spotify lagt in dansband i sitt genreutbud, med mängder av spellistor. Det är såklart viktigt för dansbandens streamingsiffror att dansband visas upp i och av själva appen, för syns man inte så finns man inte.

Hur är läget för FÅR JAG LOV?
– Tidningen firar hela 25 år i år, och trots det svåra läget för många papperstidningar så är läget för oss stabilt med prenumeranter och lösnummerköpare landet runt. Med det sagt så vill vi givetvis få fler att upptäcka fördelen med att prenumerera på tidningen, framförallt de yngre dansintresserade.

Lars Nylin

Foto Johanna Norin