18 juni 2017

MUSIKBOLAG Björn Skifs i tungt sällskap

Hooked on a Feeling med Björn Skifs & Blåblus  – som internationellt kallade sig Blue Swede – har nu streamats över 100 miljoner gånger på Spotify. Totalt har endast fyra låtar i Warner Musics katalog som är inspelade innan 1980 nått den nivån. De övriga är Hotel California med The Eagles, Led Zeppelins Stairway to Heaven och Go Your Own Way med Fleetwood Mac.

Hooked on A Feeling har sedan den släpptes 1973 varit med om en omtumlande resa. I april 1974 nådde den Billboardlistans förstaplats och 40 år senare var den åter på första plats, som inledningsspår på Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1. Den sistnämnda blev omedelbart etta på Billboards soundtracklista när den släpptes 2014 och har i skrivande stund tillbringat 149 veckor på listan och ligger fortfarande fyra.

Skifs version av Hooked on a Feeling har använts i ett otal TV-serier och filmer, däribland Quentin Tarantinos genombrottsfilm Reservoir Dogs och har blivit en låt som det ofta refereras till inom populärkultur.

– Att Skifs ingår i samma gäng som Led Zeppelin, The Eagles och Fleetwood Mac känns – milt uttryckt – svindlande, kommentarer Bengt Palmers, som producerade Skifs version av låten.

– Att bli nämnd i samma andetag som de artisterna hade jag aldrig kunnat drömma om, än mindre att tillhöra samma klubb, säger en förbluffad men stolt Björn Skifs. Ett förnämare sällskap har jag nog aldrig befunnit mig i.

Blue Swede hade samma år ytterligare en topp 10 i USA, Never My Love, men det är Hooked On A Feeling som levt vidare.

Hooked on a Feeling är skriven av Mark James [Sony/ATV].