7 juni 2017

4 SNABBA Anders Mörén/Misty Music 30 år

Förlaget Misty Music firar 3o med en kopp kaffe och en 4 SNABBA med förlagets grundare Anders Mörén.

Hur firar ni?
– I dag blir det bara en extra kopp kaffe och i helgen skall jag bjuda mitt största stöd, min fru, på god middag. Sen får vi se om vi kanske hittar på något under hösten.

Hur startade det?
– Jag var förlagschet på Sweden Music och trivdes mycket bra med det, men noterade samtidigt vad som hände i musikbranschen runt omkring oss. När sedan Peter Yngen på Mistlur frågade mig om vi kunde starta någon form av samarbete började jag tänka på möjligheten att starta något eget och lite väl ett år senare startade vi Misty Music i samarbete med Mistlur. Ungefär tre år senare fick jag möjligheten att ta över hela förlaget själv och då fick jag ännu större möjligheter att lägga upp verksamheten efter eget huvud.

Vilka är de mest spektakulära projekten genom åren?
– Oj, vad svårt, man hinner med mycket på trettio år och det som bara börjar som en lite spännande signing kan kanske ses som spektakulärt från dagens horisont. Här är några exempel. 1989 skrev vi avtal med sex DJ:s som kallade sig SweMix (StoneBridge, Dennis Pop, Emil Hellman, m.fl) och startade något år senare SweMix Music
Vi representerar fortfarande StoneBridge genom Stone Music och StoneyBoy Publishing och inom ramen för dem producerar och skriver han ständigt nytt material bland annat tillsammans med sina tvillingsöner Damien och Axel. 2003 startade Misty ett samarbete med nystartade Imperial Records och jobbade tillsammans med José González stora genombrott med albumet Veneer.

-Anna von Hausswolff skrev vi avtal med 2011 i samband med att hon släppte sitt första album. Anna har under det senaste året turnerat åtskilliga gånger i Europa både i form av kyrkokonserter, festivaler och egna turnéer, men också som förband till bl.a. Refused och Swans, och David Byrne kurerad festival i London.

– Eller apropå ett annat jubileum, när jag blir uppringd från Los Angeles i bilen på väg hem och får frågan: Vill du representera George Harrison i Norden? Jag körde nästan av vägen.

Vad händer framöver året?
– Vi jobbar vidare med våra olika samarbetspartners och upphovsmän. Under sommaren kommer Hedningarnas musik att ingå i ett stort danskt teaterprojekt i Århus om Röde Orm. Under hösten kommer album med Christian & the 2120’s (vår mest synkade artist), Oh Wellington, Yota, Sara Sangfelt (EP), Bella & Filippa och David Myhr. Sulo Karlsson har producerat och skrivit material till ett nytt album med Kicki Danielsson och kommer dessutom att turnera både med Piggyback Riders feat Chris Spedding och The Crunch.

-Slogans Without Texts Publishing är ett nystartat förlag tillsammans med Johan Emmoth, DJ, producent och upphovsman med stor bredd som tar avstamp i electronica.

Lars Nylin