15 maj 2017

MUSIKBOLAG Cosmos bulgariska kap

Tätstriden i ESC innehöll en svensk vinkel utöver Robin Bengtsson. Bulgariens Kristian Kostov hade inte bara en svensk låtskrivare i Joacim Persson. Han representeras nu även i merparten av världen av Cosmos Music.

ESC fick en överraskande blågul knorr när Bulgariens 17-årige Kristian Kostov krigade om vinsten fram till kaklet med sin Beautiful Mess. Låten har inte bara Redfly Musics Joacim Persson bland låtskrivarna. Efter tips från just Persson har Kostov dessutom blivit en Cosmosakt för stora delar av världen. Rysk-bulgariske Kostov är i grunden kontrakterad till bulgariska Virginia Records men i en exklusiv licens har Cosmos nu Kostov och till att börja med Beautiful Mess i cirka 200 länder utanför det gamla östblocket.

Peter Domnerus på Cosmos säger nyss hemkommen från Kiev:

– Virginia sökte en partner i de marknader som är betydligt mer streamande än de länder de normalt jobbat mot. ”Jocke” tipsade om oss och av en ren slump var vår VD Robert Litsén på semesterresa i Bulgarien just som vi förhandlade om avtal och träffade Stanislava på Virginia.

Stanislava Armoutlieva är efter 25 år som VD för Virginia Records en av den bulgariska musikindustrins ledande makthavare. Hon sitter bland annat i juryn för X-Factor, sammanhanget där Kostov slog genom i Bulgarien efter att han flyttat till från uppväxtstaden Moskva.

Närmast väntar nu strategier för hur Cosmos ska jobba med sitt kap. För det är helt uppenbart att Cosmos har förhoppningar att Kostov ska kunna nå ut brett i väst. Man har redan engagerat pr-folk i ett antal nyckelmarknader.

– Mig veterligen har Bulgarien inte exporterat någon artist till väst, men han har definitivt möjlighet att göra det. Vi har haft kontakt i ett par månader nu och han är verkligen fokuserad. Jag ska inte dölja att han verkligen ville vinna i Kiev, men även han förstod att detta innebar ett genombrott. Nu ska han få landa, sedan ska vi ta tag i denna öppning på allvar, fortsätter Domnerus.

Lars Nylin

Bilden Peter Domnerus och Kristian Kostov i Kiev.