13 maj 2017

SVERIGETOPPLISTAN v 19 Hov1 håller hov

Vi kunde inte undvika den rubriken, kunde vi? Med sex låtar på topp 60 var det oundvikligt att Hov1 skulle inta förstaplatsen på albumlistan med Hov1 [Svenska Inspelningar/Universal]. Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber i Despacito [Universal/Universal] behåller greppet om singellistan.

Hov1 har som starkaste placering på singellistan en nummer 5, gruppens hittills bästa, för Gift [Svenska Inspelningar/Universal], därefter radar övriga spår på debutalbumet upp sig. Starkt streaming. tre till åtta miljoner på Spotify, gör att man kan förutspå att Stockholmsgruppen kommer att finnas i toppen ett tag.

Ed Sheeran regerade listorna innan svenskarna. Men inte heller han tycks släppa särskilt mycket av greppet. Hans Shape Of You [Atlantic/Warner] är efter 18 veckor kvar som 3 på den listan och albumet Divide [Atlantic/Warner] tar ett steg upp till 2.

En stark utmanare på singellistan är DJ Khaled som med I’m The One [Epic/Sony] feat Justin Biber nu är nummer 2, upp från 4. Tre vassa klättrare är Kygo feat. Ellie Goulding som går från 16 till 8 med First Time[Kygo/Sony], svenska Tjuvjakt som tar klivet från 37 till 13 med Tårarna i halsen [Roxy/Sony] respektive Vigiland som går från 49 till 17 med Friday Night [Universal/Universal]. Vigiland har varit nummer 2 tre gånger om, senast förra året med Pong Dance.

Bästa nykomling är Norlie & KKV med såg nåt som får mig att stanna [Svenska Inspelningar/Universal] som nummer 31. Även Stockholmarna har varit nummer 2 som  bäst.

Etta på Haetseeker, upp från 3, är Post Malone med Congratulations [Republic/Universal].

Per Gessle, nu nummer 5 med En vacker natt [BMG/Sony]), tappar alltså topplatsen på albumlistan. Stark ny som 3 är Henrik Berggrens kritikerhyllade Wolf’s Heart [Woah Dad/Border], ett album från förre Broder Daniel-sångaren som toppar listan för fysisk försäljning liksom den för vinyl.

Fortsatt etta på samlingslistan är Melodifestivalen 2017 [Warner/Warner]. Nästa vecka får vi veta hur Eurovision Song Contest påverkat listorna.

Lars Nylin

www.sverigetopplistan.se