5 maj 2017

4 SNABBA Peo Nylén/Scandinavian Songs

Nästa vecka är det dags för Eurovision Song Contest i Kiev och Peo Nylén på Scandinavian Songs åker därmed på sitt tionde ESC som förläggare. Den här gången representerar han låtskrivare till bidragen från Grekland, Serbien och Bulgarien.

Bulgarien representeras dessutom av Cosmos Music på labelsidan och Cosmos och Scandinavian Songs är numera ett och samma bolag.

Vilken är din största framgång som förläggare i ESC-sammanhang?

– Känns som man får nämna två… Tredjeplatsen i Tallinn 2002 var ju kul eftersom svenska Sahlene representerade värdlandet Estland med Runaway, som skrevs av ett estländskt team,  och det var helt elektriskt i hallen när hon körde! Låten blev sedan en stor hit här hemma, Tracks-etta och spelades hårt hela sommaren på radio. Den spelas fortfarande, jag slog en snabb titt på Radiofy och såg att P4 körde den för några veckor sedan.

–Men andraplatsen i Wien 2015 med ryska bidraget A Million Voices var häftig att uppleva på plats eftersom Polina Gagarina gjorde ett sånt magnifikt framträdande, och då hon dessutom ”ledde i halvtid” . Men sedan tog Måns Zelmerlöw en värdig seger.

Berätta om nåt roligt minne från de här åren!

– Det måste ju bli 2002 igen, för sättet som det kom till på. De estländska låtskrivarna ringde mig och frågade om jag hade förslag på nån svensk artist, och när jag frågade ”till när?” sa dom lugnt ”imorgon”….  Och Sahlene hoppade på ett plan och drog till Tallinn helt enkelt. Och vann uttagningen!

Hur ser du som branschperson på ESC:s roll idag, har den förändrats något under de senaste tio åren? 

– Jag tror definitivt tävlingen har betydelse då man helt enkelt inte får speciellt många chanser att visa upp en artist och låt för över 100 miljoner människor och med länder som Australien, Kina och USA som sänder också. Och vinst är ju inte alltid förutsättning för framgång, Frans t ex fick ju en rejäl hit i Tyskland efter Stockholms-ESC förra året. Hade knappast hänt annars.

– Problemet är väl att flera länder eventuellt inte tagit det på tillräckligt stort allvar, utan fortfarande ser det mer som ett tv-jippo, vilket det ju också förstås är. Simon Cowell var ju t ex lite på gång att engagera sig till förra året för Englands uttagning,  det tror jag hade kunnat bli fett!

 Vem tror du vinner årets sammandrabbning?

– Det blir förmodligen Italien.

Christel Valsinger