23 april 2017

MUSIKBOLAG Nytt avtal Spotify/Merlin

Spotify och Merlin, det ledande nätverket för de oberoende bolagens digitala verksamhet, har slutit ett nytt avtal. Med avtalet kan även titlar från Merlinanslutna bolag ingå i Spotifys nya upplägg där vissa titlar initialt bara finns tillgängliga för premiumabonnenter.

Spotify och Merlin slöt sitt första avtal redan under Spotifys första år, 2008. När ett nytt avtal nu skrivits nio år senare är Merlin den fjärde största leverantören till Spotify.

Bland bolagen som ingår i avtalet finns svenska Playground och Sverigekopplade Kobalt, men även exempelvis indiebjässar som Beggars Group, Domino, Epitaph/Anti och [PIAS].

I ett pressmeddelande skriver Merlins VD Charles Caldas:

”Merlin was a launch partner to Spotify back in 2008, and our partnership has thrived ever since. This new agreement lays the path to future sustainable growth for us both, and we look forward to remaining an integral part in the service’s continued success.”

Spotifys VD Daniel Ek skrev i en tweet:

”Indie music has been a huge part of our success since day one & I am super happy to say we have a new, multi-year deal”.

Jonas Sjöström, VD på Playground och President för Impala säger till MI:

– Det nya avtalet understryker åter de mycket goda relationer som råder mellan Spotify och independents och hur viktig den relationen är. Spotify har från första början visat de oberoende en väldig respekt och det ska Spotify verkligen hyllas för. Det visar även hur viktigt det är för de oberoende bolagen att organisera och samordna sig för att kunna tillvarata de möjligheter som den digitala marknaden bjuder.

Lars Nylin